Betiltották a gúnyolódást Észak-Koreában

Megtiltották az észak-koreaiaknak, hogy kétértelmű, gúnyolódó megjegyzésekkel illessék Kim Dzsong Unt, vagy a totalitárius rendszert. 

Észak-Korea lakosságát ezentúl tömegrendezvényeken figyelmeztetik arra, hogy kerüljék a Kim Dzsong Unt illető szarkasztikus megjegyzéseket. A Szabad Ázsia Rádió koreai adása szerint az állambiztonsági tisztviselők a lakossági fórumokon is figyelmeztetik az embereket, hogy "fogják be a szájukat".

Hogy más tegye, azt nem tűri el
Hogy más tegye, azt nem tűri el
Reuters

A tisztviselők szerint a szarkasztikus, illetve a rendszert kritizáló megjegyzések közé tartozik például az "ez mind Amerika hibája". Az észak-koreai vezetés szerint azonban egy ilyen mondatban az ország valójában a kommunista vezetésre utal.

"Bolond, aki nem látja a külvilágot" - így hangzik egy másik szarkasztikus mondat az emberek szájából, amivel valójában a rezsimet bírálják. A kifejezés állítólag a II. világháború után fogant - írja az Independent -, amikor Kim Ir Szen nem látogatott el az Oroszországban és Kínában szervezett ünnepekre.

Helyi médiabeszámolók szerint az elmúlt időszakban megnövekedett a rendszerkritikusok száma ,és egyre több  gúnyolódó graffitit látni az utcákon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.