Prágát is eltorlaszolnák a nyugdíjreform ellen

Az eredetileg tervezett hétfő helyett csütörtökön tartják meg az országos közlekedési sztrájkot a csehországi szakszervezetek.

Huszonnégy órás általános sztrájkot hirdettek a cseh vasutasok és a három legnagyobb város tömegközlekedési vállalatának alkalmazottai. Jaroslava Pejsi, a csehországi vasutas szakszervezetek elnöke érdeklődésünkre közölte, hogy szerda éjféltől huszonnégy órára az egész ország területén leállnak a vonatok, a nemzetközi gyorsok vagy nem indulnak el vagy pedig valamelyik állomáson várják meg a sztrájk végét. Prágában, Brnóban és valószínűleg Ostravában is ugyanennyi időre leáll a tömegközlekedés, a cseh fővárosban a metró is. A tervek szerint Prága fő útvonalait a bányászok torlaszolnák el, de ezt a tervet  Jan Kubice cseh belügyminiszter eleve törvénytelennek minősítette, s a Prima kereskedelmi tévé vasárnapi vitaműsorában közölte, hogy a rendőrség minden törvényes eszközzel szabaddá teszi a közutakat.

Az általános sztrájkot egyébként eredetileg vasárnap éjféltől hétfő délután háromig tervezték, de az illetékes bíróság ezt megtiltotta. Döntésében a testület arra hivatkoztak, hogy a szervezők nem tartották be a törvényben rendelkezését, amely szerint a tiltakozó akciót legkésőbb három munkanappal  a tervezett kezdet előtt kell bejelenteni. Ezután a szakszervezeti vezetők huszonnégy órás sztrájkot hirdettek.

Lapunknak nyilatkozva Bohumír Dufek, a csehországi szakszervezetek szövetségének elnöke elmondta, hogy elsősorban a nyugdíjreform ellen tüntetnek.  .. Jelenleg a férfiak hatvankét éves korukban, a nők általában kettővel hamarabb hagyhatják ott a munkahelyeiket, a vasutasok, a bányászok és a buszsofőrök a ledolgozott éveiktől függően hamarabb is.  Petr Necas jobbközép kabinetjének elképzelése szerint az  1956 után született személyeknél fokozatosan emelkedik a korhatár: a férfiaknál  évente két, a nőknél pedig négy hónappal. A tervek szerint 2041-től mindannyian 66 évesen és nyolc hónaposan lennének jogosultak nyugdíjba vonulni. A korkedvezményes nyugdíjakat pedig fokozatosan szeretnék eltörölni, ami főleg a mozdonyvezetők, a buszsofőrők esetében nemcsak elfogadhatatlan, hanem embertelen is – közölte.

Elmondta azt is, hogy a nyugdíjreform finanszírozása, valamint a cseh Szociális Biztosító jelenlegi anyagi gondjainak enyhítése érdekében a jövő évtől Csehországban egykulcsos, éspedig húsz százalékos lesz az általános forgalmi adó. Kivételt csupán a kenyér, a tej, a burgonya, a nyers zöldség, a feldogozatlan hal, a tejből készült gyermek ételek, valamint a diabéteszben szenvedők és más diétás betegek számára készült élelmiszerek áfája jelent, amely tíz százalékos marad. - A tervezett áfaemelés miatt lényegesen meglódulhatnak az árak, amelyek majd a közép-és a szociálisan gyenge rétegek megélhetési gondjait növelik. Az ilyen reformokból nem kérünk - tette hozzá.

Václav Klaus cseh államfő szerint a cseh szakszervezetek politikai színezetű tiltakozó akciójukkal a polgárokat teszik tússzá, akik majd nem tudnak eljutni a munkába. A STEM közvélemény-kutató intézet gyorsfelmérése szerint a felnőtt lakosságnak több mint a fele támogatja a vasutassztrájkot. A további, csaknem harminc százalékuk is elégedetlen a tervezett reformokkal, a  tiltakozó akciót azonban nem tartja helyénvalónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.