Betiltott SS-felvonulás Lettországban

Betiltottak a lett hatóságok hétfőn mindenféle felvonulást a Waffen SS lett légiójával kapcsolatos, vitatott megemlékezések kapcsán, attól tartva, hogy a megmozdulások zavargásokba torkollhatnak a gazdasági válság sújtotta balti országban.

A rigai városvezetés úgy döntött, hogy március 16-án sem a lett régió veteránjai és nacionalista támogatóik, sem a főként az orosz ajkú lettországi közösség soraiból szerveződő ellentüntetők nem vonulhatnak fel.

A városvezetés attól tartva hozott ilyen döntést, hogy a tömegdemonstrációk a január 13-ihoz hasonló zavargásokba torkollhatnak. A lett kormány gazdaságpolitikáját bíráló tüntetők egy csoportja azon a napon összecsapott a rohamrendőrökkel és megpróbált behatolni a rigai parlamentbe; a zavargásokban közel 30-an megsérültek, a rendőrség pedig több mint 120 rendbontót állított elő. Az egykori szovjet tagköztársaság 1991-es függetlenné válása óta nem volt példa hasonló zavargásokra Rigában.

A lett hatóságok 2006-ban már betiltották a március 16-i megemlékezéseket, amelyeket abból az alkalomból tartottak SS-veteránok a balti országban, hogy a lett légió 1944. március 16-án vívta első nagy csatáját. Oroszország többször bírálta e megemlékezéseket.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.