Betilthatják a burkát Franciaországban

A francia kormány támogatja annak a parlamenti bizottságnak a felállítását, amelyet hatvan képviselő kezdeményezett az egész testet elfedő muzulmán női külső viselet, a burka franciaországi terjedésének kivizsgálására. A kormányszóvivő pénteken azt sem zárta ki, hogy törvényben fogják szabályozni a burka viselését.

"Ha az derül ki a vizsgálatból, hogy a burka viselésére kényszerítik a nőket, akkor az ellentétes a köztársasági elvekkel, és természetesen a parlament levonja majd a következtetéseket" - mondta Luc Chatel a France 2 közszolgálati televíziónak adott interjúban. Arra a kérdésre, hogy törvényt is kezdeményezne-e a kormány a burka betiltására, a kormányszóvivő azt válaszolta: "miért ne".

Burkát viselő pakisztáni nő Franciaországban. Nyugaton félnek tőlük, a terroristák kettős mércével élnek
Pakisztáni nő burkában

A muzulmán fejkendő viselését szabályozó törvény újragondolásáról az elmúlt napokban ismét heves vita robbant ki Franciaországban, miután André Gérin kommunista képviselőnek a parlamenti vizsgálóbizottságról szóló javaslatát pártállástól függetlenül sorban írták alá a képviselők.

Egyre gyakrabban látni ugyanis az elsősorban muzulmán bevándorlók által lakott negyedek utcáin burkát viselő nőket. A jelenséget a közvélekedés nem tartja tömegesnek, de tényleges alakulásáról nem állnak rendelkezésre adatok.

A francia parlament 2004-ben fogadta el a közoktatás vallási semlegességének szavatolására hivatott törvényt, amely tiltja a tanulók felekezeti hovatartozására "tüntetően" utaló bármely vallási szimbólum viselését az alap- és középfokú állami tanintézményekben. A jogszabály egyaránt tiltja a keresztény elkötelezettségre utaló nagyméretű feszület, a zsidó vallás előírásainak tiszteletét tükröző kipa, illetve az iszlám hagyományokat követő muzulmán kendő viselését az állami iskolák falain belül.

A törvény megalkotásakor a célpont az iszlám fejkendő volt, ugyanis a muzulmán országokból érkezett bevándorlók leszármazottainak leánygyermekei körében egyre inkább hódított az iszlám hagyományokhoz alkalmazkodó viselet.

A tiltás a magániskolákra nem vonatkozik, az egyetemek vezetősége pedig maga dönt a szabályozásról.

Az egyéb állami munkahelyeken, például kórházakban vagy önkormányzati hivatalokban szintén tilos a női dolgozóknak a kendő viselete, de ez nem vonatkozik az ügyfelekre vagy a betegekre.

A kormányszóvivő szerint a vallási hovatartozásra utaló jegyek csak akkor fogadhatók el, ha azt valaki saját akaratából és nem kényszerből viseli. "A burka esetében ezt komolyan meg kell vizsgálni" - tette hozzá.

A kérdést illetően a francia politikai elit pártállástól függetlenül megosztott: a francia törvények egyrészt szigorúan szabályozzák az állam és az egyház szétválasztását, másrészt viszont a magánélet területén a szabad vallásgyakorlást védelmezik és minden diszkriminációt tiltanak.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.