Betiltanák a kommunista nézetek terjesztését Ukrajnában

A javaslat valójában a parlamentben frakcióval rendelkező Kommunista Párt betiltására irányul. Ők ellenzik egyedül Ukrajna európai uniós közeledését.

A kommunista nézetek terjesztésének tilalmáról nyújtott be törvényjavaslatot hétfőn a parlamentben a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt két vezetője, Oleh Tyahnyibok pártelnök és Andrij Mohnik alelnök.

A javaslat valójában a parlamentben frakcióval rendelkező Kommunista Párt betiltására irányul. A múlt hónapban a Vitalij Klicsko ökölvívó vezette UDAR (Ütés) párt egyik parlamenti képviselője jelentette be, hogy népszavazást kezdeményeznek a Kommunista Párt betiltásáról.

A kommunisták képviselőcsoportja - amely általában együtt szavaz a kormányzó Régiók Pártjával - az egyetlen az ukrán parlamentben, amely ellenzi Ukrajna európai uniós közeledését, és azt szeretné elérni, hogy az ország a Moszkva által irányított orosz-fehérorosz-kazah vámunióhoz csatlakozzon. Ez ügyben már több alkalommal próbáltak referendumot kiíratni, a központi választási bizottság azonban elutasította kezdeményezésüket.

A Krím-félszigeten lévő Szimferopolban vasárnap az "orosz egység" napja alkalmából tartott Moszkva-barát felvonuláson résztvevők megpróbáltak elégetni egy európai uniós zászlót. Miután nem sikerült meggyújtaniuk, szétszaggatták és megtaposták, így jelezve tiltakozásukat Kijev nyugati integrációs irányvonalával szemben. A megmozduláson helyi kozákok, nyugdíjasok és szélsőbaloldali aktivista fiatalok vettek részt becslések szerint néhány százan. Eközben a szintén déli országrészben lévő Mikolajiv városában tartott hasonlóan oroszpárti demonstrációt a Szvoboda párt aktivistái zavarták meg, füstbombákat dobva a felvonulók közé. A rohamrendőrök két nacionalista aktivistát vettek őrizetbe.

A nyugat-ukrajnai Csernyivciben viszont mintegy tízezren gyűltek össze a város központjában, hogy kifejezzék támogatásukat az ország európai integrációja mellett. A tömeggyűlésre a szervezők kérése alapján a résztvevők pártzászlókat nem vittek, csak nemzeti lobogókkal és uniós zászlókkal jelentek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.