Betiltanák a céges adományokat

A politikai pártoknak szóló céges adományok betiltását kezdeményezte vasárnap Bilbaóban a spanyol szocialisták (PSOE) vezetője, Alfredo Pérez Rubalcaba. Nagy a botrány a kormányzó Néppárt és személyesen Mariano Rajoy miniszterelnök gyanús pártfinanszírozási ügyei miatt.

Rubalcaba egyúttal felvetette, hogy a már létező korrupcióellenes ügyészség mellett fel kellene állítani egy hivatalt, amelynek ellenőrző szerepe országos és helyi szinten is érvényesülne. Rubalcaba szerint azokat a vállalatokat, amelyek politikai korrupcióba keverednek, ki kell zárni mindenféle állami megrendelésből.

Eközben Mariano Rajoy kormányfő feltette jövedelmi és vagyonbevallási adónyilatkozatait a miniszterelnöki hivatal honlapjára. Rajoy nyakig benne van egy korrupciós botrányban, amelyik kormányzó Néppárt volt pénztárnoka, Luis Bárcenas körül miatt tört ki nemrég. Az El País nyilvánosságra hozott 14 oldalnyi kézzel írt feljegyzést Barcenastól, amelynek tanúsága szerint a Néppárt madridi és valenciai székházában húsz éven át folytak át a pártvezetés zsebében landoló összegek. A feladóik főleg építkezési vállalatok voltak, és a pénzekkel a gyanú szerint az állami szerződéseket háláltak meg.

Az El Pais értesülése szerint egyébként a Rajoy által most közölt adatok 2003-as évtől váltak nyilvánossá, holott a titkos könyvelésekben a jelenlegi kormányfő már a kilencvenes évek során is szerepelt az adományokból részesülő néppárti politikusok listáján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.