Betiltaná a Skype-ot az orosz titkosszolgálat?

Nehezen ellenőrizhető, ezért veszélyes a Skype a Gmail és a Hotmail is – legalábbis az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) információs védelemért felelős osztályvezetője szerint.

– Ezen szolgáltatások ellenőrizetlen működése nemzetbiztonsági kockázatot jelent – mondta Alekszandr Andrejecskin az információs és távközlési kormányzati bizottság múlt heti ülésén. A távközlési minisztérium helyettes vezetője a Gazeta orosz napilapnak elmondta: a zárt ülésen az FSZB a fenti szolgáltatások oroszországi leállítását kérte. Ilja Masszuh szerint azonban erre nem kerülhet sor.

Orosz lapok felhívták a figyelmet arra, hogy Andrejecskin kijelentése egyúttal annak beismerése, hogy az internet felett a titkosszolgálatoknak semmi hatalmuk nincs.

– Az FSZB-nek nincs is ilyen szándéka a cél csupán, hogy törvényes keretek között működjenek a szolgáltatások – reagáltak ugyanakkor név nélküli források az FSZB-nél, hozzátéve, hogy ha szükséges – például rendkívüli állapot esetén – technikailag képes a szervezet az internet teljes leállítására.

Az elnöki adminisztráció szintén név nélküli forrása a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta: az ülésen csupán Andrejecskin személyes véleménye hangzott el. Igaz, az internet széles körű elérhetőségét az ország fejlődése zálogának tekintő Dmitrij Medvegyev nem nyilatkozott az ügyben.

Vlagyimir Putyin kormányfő szóvivője ugyanakkor egyértelműen kiállt az FSZB igénye mellett. – Nem szokás egyéni véleményeket hangoztatniuk az FSZB képviselőinek. Az igényt a szervezet alaposan indokolta – mondta Dmitrij Peszkov. Szavai újabb jelét adták annak, hogy a Putyin-Medvegyev tandem egyre kevésbé gördülékenyen működik, a 2012-es elnökválasztások közeledtével. Legutóbb ezt a NATO líbiai beavatkozásának megítélése mutatta, amelyet Putyin kereszteshadjáratnak gúnyolva elítélt, míg Medvegyev egyetértett vele, hangsúlyozva, hogy az ezt lehetővé tévő ENSZ BT-határozatot tartózkodó szavazásával tudatosan hagyta érvényre jutni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.