Betiltaná Erdogan a Facebookot

A YouTube videomegosztó és a Facebook közösségi oldal betiltásával fenyegetőzött a török miniszterelnök, akinek a kormánya korrupciós botrányba keveredett.

A tilalmat a március 30-i önkormányzati választások után vezetné be Recep Tayyip Erdogan: szerinte ellenfelei arra használják a közösségi médiát, hogy támadják őt. Abdullah Gül török elnök később azonban közölte, hogy a tilalom életbe léptetéséről „szó sem lehet" – emlékeztet a BBC.

December óta a kormány felső köreihez tartozó több tucat tisztségviselő ellen emeltek vádat korrupcióért, emiatt az ellenzék Erdogan lemondását követeli. Az illetők lehallgatott telefonbeszélgetései közül – amelyek alátámasztják a korrupció gyanúját –, ismeretlenek többet is feltettek az internetre, köztük két olyan beszélgetést, amely magát a miniszterelnököt kompromittálja. Igaz, a felvételek valódiságát többen is kétségbe vonják.

Erdogan egy sajtóértekezleten azt mondta, hogy hajlandó távozni a politikai életből, ha pártja nem az első helyen végez az önkormányzati választásokon – írta az MTI. 2002-es hatalomra kerülése óta az Erdogan vezette, iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nem veszített el egyetlen választást sem, de a Sonar közvélemény-kutató legutóbbi felmérése szerint az AKP az utóbbi hónapokban veszített támogatottságából. Jelenleg negyven százalék környékén áll, pedig a 2011-es parlamenti választásokon a szavazatoknak majdnem az ötven százalékát megszerezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.