Betegség helyett alkotói lázban ég Castro

A 86 éves Fidel Castro nem betegsége miatt tűnt el a nyilvánosság elől, hanem azért, mert Hugo Chávezzel közös könyvén dolgozik – állítja egy kubai kormánypárti blogger.

Nem igaz, hogy betegsége miatti tehetetlensége kényszerítette rá Fidel Castrót, hogy visszavonuljon a nyilvánosság elől. A kormányzati hírekről jól értesült Yohandry Fontana blogján arról írt, hogy a hatalomat 2006-tól fokozatosan öt évvel ifjabb öccsének, Raúlnak átadó egykori kubai vezető – aki tavaly a Kubai Kommunista Párt éléről is távozott – valójában a venezuelai elnökkel, Hugo Chávezzel közös könyvön dolgozik. Fontana szerint a betegségről szóló híreket csupán a "CIA-s rosszfiúk terjesztik".

Castro és Chávez a kubai pártlapot olvassák. Lesz belőlük szerzőpáros?
Former Cuban leader Fidel Castro (L) and Venezuela's President Hugo Chavez read a copy of the Cuban Communist Party (PCC) newspaper "Granma" in Havana June 28, 2011, in this handout picture. The disappearance of 56-year-old Chavez from public view since a June 10 operation has convulsed the volatile and politically polarized South American OPEC member nation of 29 million people. REUTERS/Revolution Studios/Cubadebate/Handout (CUBA - Tags: POLITICS MEDIA) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Castro utoljára márciusban jelent meg a nyilvánosság előtt , amikor a Vatikán havannai nagykövetségére ment, XVI. Benedek pápa szigetországbeli látogatásának alkalmából. Beszámolók szerint a 86 éves politikus csak segítséggel tudott járni. Júniusban pedig egy cikk jelent meg a neve alatt, de a nyilvánosság előtt ő maga már nem volt látható.

– Most is követi az eseményeket, intenzíven érdeklődik Ecuador álláspontja felől Julian Assange menedékkérelmét illetően – idézte Fontana blogját a Reuters. A blogger szerint a friss szellemi állapotban lévő Castro könyve Chávezzel hamarosan megjelenik. Igaz, maga Chávez erre nem tett utalást, akkor sem, amikor augusztus 13-án köszöntötte Castrót 86. születésnapján. A venezuelai vezető jókívánságai mellett csuppán arról írt twitteres bejegyzésében, hogy "Castro forradalmi kitartása mindannyiunk számára követendő példa".

Venezuela a kubai rendszer elsőszámú anyagi támogatójává lépett elő az elmúlt évtizedben, miután a Szovjetunió felbomlásával elapadt Moszkva támogatása. Chávez kedvezményesen napi 90 ezer hordó olajat juttat a szigetországba, amely cserébe több mint húszezer orvost, továbbá sportszakembereket tanárokat küld Venezuelába. Becslések szerint a venezuelai támogatás évi kétmilliárd dollárnak felel meg.

A hazájában 1999-ben választások útján hatalomra jutott Chávez személyes mentorának tartja Castrót. Kuba iránti bizalma nem csak ideológiai alapú: rákbetegségének kezelését javarészt Kubában végeztette el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.