Betartalékolnának az olaszok gázból

A fagyoskodó olaszok biztonsági intézkedéseket tesznek, hogy akkor is legyen gázuk, ha az oroszok elzárják a csapokat. Az olasz kormány kritikus helyzetről beszél.

Az olaszok energiájuk nagy részét importálják, és a hideg idő miatt megnövekedett gázfogyasztással párhuzamosan csökken az oroszoktól érkező gázmennyiség. A gázkészleteket azért sem akarják most megcsapolni, mert attól tartanak, a hideg idő még sokáig problémát okoz Európában. Dél-Itáliában jelenleg is mínusz 10, Észak-Itáliában pedig mínusz 21 fok van, a jég és a hó miatt pedig több közszolgáltatást is leállítottak, írja a BBC.

Az uniós tisztviselők szerint nincs vészhelyzet a tagországokban az oroszok gázcsökkentése miatt, az olaszok szerint viszont a hozzájuk érkező mennyiség húsz százalékkal kevesebb, mint általában. Az orosz Gazprom egyébként az európai gázellátás negyedét szolgáltatja, Olaszország gázfogyasztása kilencven százalékát importálja, ebből harminc százalékot az oroszok adnak.

Az olasz kormány megnyugtatta a lakosokat, senkinek sem kell hideg otthonoktól tartania, de az olaszok energiacége, az ENI mégis „nehéz pillanatokról” beszélt, az olasz ipari miniszter pedig kritikusnak nevezte a helyzetet. Egyes erőművek gázról olajra álltak át, néhány ipari fogyasztó pedig lecsatlakozik a hálózatról, hogy így biztosan maradjon gáz az otthonokba. Az Eni eközben a fogyasztókat is arra buzdítja, hogy használjanak minél kevesebb gázt otthon. – Vészhelyzetben vagyunk, amire úgy kell reagálnunk, hogy növeljük a gázbehozatalunkat Algéria és Észak-Európa felől Svájcon át – mondta Paolo Scaroni vezérigazgató. – Szerdáig biztosan nem lesz problémánk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.