Beszóltak az RMDSZ-nek

Veletek akkor most mi van? – firtatta Brüsszelben az Európai Néppárt, miután a szövetség végül a képviselők lelkiismeretére bízta, hogyan szavaznak Traian Basescu elnök pénteki felfüggesztésekor. Az RMDSZ nélkül nehezen gyűlt volna össze a felfüggesztéshez szükséges számú voks.

Az elnök felfüggesztéséhez kritikusan viszonyuló Európai Néppárt (EPP) beszólt az RDMSZ-nek – árulta el az Új Magyar Szónak Fekete Szabó András, a szövetség szenátusi frakcióvezetője. A kormányzó Szociálliberális Uniónak (USL) öt szavazata hiányzott Traian Basescu felfüggesztéséhez, míg végül a szükségesnél negyvennel több volt az igenek száma. Az RMDSZ nem foglalt állást egységesen a kérdés kapcsán, képviselői a lelkiismeretük szerint voksoltak az egyébként titkos szavazáson.

Fekete Szabó szerint az RMDSZ-frakciók döntését háromnapos vita előzte meg. A képviselők többsége hajlott arra, hogy az elnök felfüggesztésére szavazzon, azonban több ellenérv is elhangzott. A legnyomósabb ezek között alighanem az volt, hogy a székelyföldi választók többsége 2005-ben, 2007-ben és 2009-ben is Basescura szavazott. A másik érv szerint az RMDSZ az Európai Néppárt tagja, és az EPP nagyon kritikusan viszonyult az államfő elmozdításához. „Az EPP-ből ránk is szóltak, s megkérdezték: veletek akkor most mi van?” – árulta el Fekete.

Az elnökpártinak tartott Evenimentul Zilei szerint az RMDSZ több képviselője is igennel voksolhatott a péntek esti parlamenti ülésen, egyébként nehezen gyűlt volna össze az elnök felfüggesztését támogató 256 szavazat. A lap azzal is alátámasztja a feltételezést, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a pénteki nap folyamán tárgyalt az USL vezetőivel. Tárgyalások folytak a szocdem és liberális szakadárokat tömörítő UNPR-vel is – teszi hozzá a lap.

Borboly Csaba, az RMDSZ Országos Önkormányzati Tanácsának elnöke azt tartaná jónak, ha a magyarok távol tartanák magukat az elnök leváltására kiírt referendumtól. „Ez nem a mi harcunk” – idézi a Puterea című bukaresti lap a magyar politikust.

A szintén elnökpárti Adevarul idézi a Baesecu pártfogoltjaként számon tartott Elena Udreát, volt fejlesztési minisztert, aki szerint a július 29-i referendum óriási meglepetést hoz majd, egyben megsemmisítő vereséget az USL két társelnöke számára. – Július 29. után Crin Antonescu és Victor Ponta történelem lesz – fogalmazott az exminiszter.

A Jurnalul national (gyakorlatilag az egyetlen újság, amely egyértelműen elnökellenes) idézi Crin Antonescu cáfolatát: szó sincs arról, hogy ügyvivő államfőként arra használná fel Traian Basescu távollétét, hogy elnöki kegyelemben részesítse a nemrég bebörtönzött Adrian Nastasét, a 2000-2004 közötti baloldali kormány egykori fejét. Antonescu, aki Traian Basescu menesztése esetén az USL jelöltje lesz az előrehozott elnökválasztáson, azt mondta: az ügyvivő elnök az alkotmány betűje szerint szinte bármit megtehet, amit egy „rendes” elnök, ő azonban tekintettel lesz az alkotmány szellemére: visszafogottsággal gyakorolja majd az elnöki teendőket, vagyis az elnök menesztéséig vagy esetleges visszatértéig csak olyan intézkedéseket hoz, amelyek nem tűrnek halasztást.

Az Adevarul beszámol arról, hogy a miniszterelnök tegnap rendőri védelmet kért családja számára, miután feleségét és fiát megfenyegették. Ponta szomorúan jegyezte meg pénteki, éjszakába nyúló sajtótájékoztatóján, hogy „a verbális agresszió másfajta agressziót szül”. Hozzátette, hogy azért nem számolt be korábban az incidensről, mert nem akarta befolyásolni a parlament döntését – idézi a kormányfőt a Jurnalul national.

Több lap is idézi Pontának azt a kijelentését, hogy az Európai Néppárthoz tartozó, az elnökhöz hű demokrata-liberálisok politikusai szándékosan félrevezették az európai vezetőket. Ezért jövő héten Brüsszelbe utazik, ahol biztosítani fogja az Európai Bizottság képviselőit, hogy ha létezik egyetlen rendelet vagy más jogszabály, amely nem felel meg az európai standardoknak, kormánya kész haladéktalanul módosítani azt.

Név szerint említette a Romániát lejárató „felelőtlenek” között Monica Macovei demokrata-liberális európai parlamenti képviselő, volt igazságügyi miniszter mellett Tőkés Lászlót. Az RMDSZ színeiben megválasztott, majd a szövetségből márciusban kilépett EP-képviselő a „posztkommunista visszarendeződés” és az „balliberális erődemonstráció” egyenes folytatásának nyilvánította, hogy a buzaui bíróság a múlt héten letöltendő börtönbüntetésre ítélte a restitúciós bizottság magyar nemzetiségű tagjait a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében. Pontáék egyik vádja Basescu ellen éppen az volt, hogy magának alárendelte magának az igazságszolgáltatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.