Beszólt Medvegyev Putyinnak

Az orosz kormányfő líbiai különvéleményére szokatlanul keményen reagált az elnök. Putyin kedden már visszavonulót fújt, hangsúlyozva, hogy a külpolitika fő irányát az államfő határozza meg.

Elsőre szereposztásnak tűnt, a reakciók nyomán azonban valódi nézeteltérés lehet Dmitrij Medvegyev és Vlagyimir Putyin között a nemzetközi koalíció líbiai beavatkozását illetően. A megszokott kifelé fésült arcot mutató Medvegyev és a befelé keményen odamondó Putyin munkamegosztása helyett az eltérő vélemények akár a 2012-es elnökválasztás előcsatározását is jelenthetik: elvégre Putyin máig nyitva hagyta visszatérésének lehetőségét.
Középkori kereszteshadjárathoz hasonlította a Moammer Kadhafi erői ellen fellépő nemzetközi koalíció akcióját Vlagyimir Putyin. Az orosz kormányfő erről az oroszországi Udmurtföldön tett hadiipari gyárlátogatásán beszélt Votkinszkban.

A politikus egyúttal logikátlannak és lelkiismeretlennek nevezte az Egyesült Államok részvételét, mondván, Washington túl könnyen szánja el magát külföldi beavatkozásokra Afganisztántól Irakon át Líbiáig. – Most épp a polgári lakosság védelmének nevében, miközben épp a beavatkozás szedi a civil áldozatokat – nyilatkozta Putyin, nem említve, hogy a saját lázadói ellen fellépő Kadhafi hadserege mennyi polgár életét követelte. A politikus  hozzátette, hogy az ENSZ BT-határozatát – amelyet Moszkva nem vétózott meg, csupán tartózkodott – kidolgozatlannak és károsnak tartja. Hangsúlyozta, ez csupán a magánvéleménye, hiszen kormányfőként nem tiszte a külügyek intézése:  ez az államfő területének számít, bár Putyin előszeretettel nyilatkozik ilyen ügyekben azután is, hogy három éve átadta az elnöki széket az általa támogatott Dmitrij Medvegyevnek.

A Putyin árnyékából elnöksége három éve alatt alig kilépő Medvegyev gyorsan és konkrétan reagált mentora szavaira. – A BT-határozatát indokoltnak tartom. Tükrözi a mi véleményünket is, bár nem mindenben – nyilatkozta, ezzel magyarázva a szavazáskor tanúsított tartózkodást. – Lépésünk tudatos volt, az én instrukcióm alapján történt, nem arról van szó, hogy nem értettük, mivel jár a határozat érvénybe lépése – jelentette ki Medvegyev. – A mai líbiai eseményekhez az ország vezetésének bűnei, a saját polgárai ellen elkövetett erőszak vezetett. Minden egyéb ennek a következménye – jelentette ki, hozzáéve azonban, hogy Oroszország semmilyen módon nem vállal szerepet a katonai akcióban.

– Óvatosan kell értékelni a helyzetet, semmiképp sem lehet „keresztes hadjáratot” emlegetni a helyzet jellemzésekor sem belföldön, sem külföldön – üzent közvetve Putyinnak Medvegyev, bár elődje nevét nem említette. Jelzés értékű volt az is, hogy a "Hadsereg Főparancsnoka" jelzéssel ellátott bőrkabátjában állt a kamerák elé.

Reakciója azt is jelentheti, hogy a jövőre esedékes elnökválasztáson önálló terve van és nem szorítkozik statiszta szerepre, amelyet sokan jósoltak neki. (Ezt a vélelmet erősítette 2008-ban, hogy alkotmánymódosítást kezdeményezve négyről hat évre emelte a következő választásoktól az elnöki mandátum hosszát, amit úgy értelmeztek, hogy Putyin kétszer hat éves visszatérését készíti elő.)

Moszkvának ugyanakkor gyakorlati hasznot hajthat a líbiai konfliktus, amely az olaj drágulását is okozhatja a világpiacon, extrebevételhez juttatva az olajtermelő Oroszországot. Igaz, a beavatkozás kormányfői elítélése – amelyben Putyin többek között arra is kitért, hogy az akció általában is veszélyezteti az országok szuverenitását – tetszésre találhat az arab vezetők körében, akik között többen – Algériától Líbián át Szíriáig – az orosz fegyverek vásárlóiként jelentkeztek az elmúlt években.

Az elnöki reakció azonban azt mutatja, a kettős beszéd nem kidolgozott terv része volt. Ezt igazolja az is, hogy az orosz állami televíziókból estére mér eltűnt Putyin nyilatkozata és kizárólag Medvegyev értékelése halható a hírműsorokban.

A kedden Szlovéniában tárgyaló Putyin láthatóan már rövidre akarta zárni a konfliktust: újságírói kérdésre elmondta, Oroszország egységes álláspontot képvisel. – Ha feltétlenül érdekli, elmondhatom, hogy Medvegyev úrral jól megértjük egymást, azonos a szemléletünk.

Keményen beszólt Medvegyev Putyinnak
Russia's President Dmitry Medvedev (R) and Prime Minister Vladimir Putin walk after taking part in a wreath-laying ceremony at the Tomb of the Unknown Soldier outside Moscow's Kremlin February 23, 2011. Russia celebrates its annual Defender of the Fatherland Day on February 23. REUTERS/Ivan Sekretarev/Pool (RUSSIA - Tags: MILITARY ANNIVERSARY POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.