Beszlani túszdráma: a hozzátartozók válaszokra várnak

Beszlanban gyásszal kezdődik az új tanév, immár ötödik éve. Az észak-oszétiai városban a 2004-es évnyitón kezdődött három napos iskolai túszdráma túlélői és az áldozatok hozzátartozói továbbra is várják, hogy a hatóságok tisztázzák felelősségüket a 330 ember - köztük 186 - gyermek életét követelő terrortámadás után vitatott körülmények között lebonyolított kiszabadító akcióban.

A 30 ezer lakosú észak-kaukázusi városban az I.számú iskola ma emlékhelyül szolgál, a gyerekek a közelben egy évvel később felépült új - azonos számot viselő - iskolában tanulnak. A tanév hivatalosan csak szeptember 4-én indul, a három napos megemlékezésen gyászzene szól a kihangosítón. A romos tornateremet - ahol 1300 túsz volt összezsúfolva 52 órán keresztül - a gyászolók virágokkal, gyertyákkal és vizespalackokkal töltik meg, emlékezve a túszokat kínzó szomjúságra.

Bár a hivatalos vizsgálóbizottság megválaszoltnak tekinti, egy sor kérdés sokak szerint nyitott maradt: miért csak 354 túszról szóltak eleinte a híradások - a terroristák ekkor közölték a foglyokkal, hogy ha kell, akkor majd csak ennyit hagynak életben -, mindent megtettek-e a tárgyalás érdekében a hatóságok, és a legfontosabb: mitől robbantak fel a tornateremben felfüggesztett bombák és mitől ütött ki a tűz, amely alatt megindult a kommandós ostrom, nagy áldozatokkal véget vetve a drámának.

A túlélők és az áldozatok hozzátartozói által létrehozott Beszlán Hangja (GB) szervezet szerint azonban már a megelőzésért is sokat lehetett volna tenni, hiszen máig kérdéses, miként tudott a rendőrökkel ellenőrzött közutakon a szomszédos Csecsenfökdről a harminc terrorista háborítatlanul eljutni Beszlanig. Hivatalosan közülük egy személy élte túl az akciót, Nurpasi Kulajev életfogytiglani fegyházbüntetést kapott. A GB szerint azonban sok terrorista elmenekülhetett.

A túszejtőkkel való tárgyalás elől pedig - leszámítva az épületbe engedett akkori ingus elnököt, Ruszlan Ausevet, aki több csecsemő és édesanya távozását el tudta érni - a hatóságok szintén inkább elzárkóztak. A Csecsenföldről publikáló, jó kaukázusi kapcsolatokkal rendelkező, két évvel később tisztázatlan körülmények között Moszkvában lelőtt Anna Politkovszkaja nem is juthatott a helyszínre: a repülőgépen felszolgált teától rosszul lett, leszállás után kórházba szállították a Kremllel kritikus néhai újságírónőt.

Az orosz vezetés fenntartással kezeli a GB-t, amelyet ellenzéki politikai szervezetnek tekint. Ezzel hozzák összefüggésbe, hogy az adóhatóság tavasszal 70 millió rubel befizetését követelte a szervezettől, amelynek közreműködésével több túlélő gyermek ingyen tanulhat a Moszkva közeli Korallovóban lévő líceumban, amelyet Mihail Hodorkovszkij, a Kremllel konforntálódott Jukosz olajtársaság börtönbüntetését töltő vezetője hozott létre. Az összeget végül az észak-oszét vezetés vállalta át.

Ellenérzésekkel viseltet a Kreml a Beszlani Anyák iránt is, ám vezetőjüket Vlagyimir Putyin hosszú idő után, még elnökként, végül fogadta. A csoport azonban komolytalanná vált, miután találkozott egy kétes hírű mágussal, a halott gyermekek lelkének visszatérítését ígérő Grigorij Grobovojjal.

Gyászolók zarándokolnak el a tragédia helyszínére, Beszlan város iskolájának egykori tornatermébe 2009. szeptember 1-én.
Beszlan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.