Beszélő Tücsök nem kell a pártba

Nem kellett az új vezetőt kereső Demokratáknak (PD) a humorista Beppe Grillo. A tömegeket mozgató Beszélő Tücsök helyett két pártember és egy orvos pályázik a főtitkári székre. Az őszi pártkongresszuson szakadhat a baloldal.

– Nem kellek a demokrata ajatollahoknak! – kommentálta kizárását a bölcsességei és családneve alapján Beszélő Tücsöknek tartott Beppe Grillo, aki felesége beszámolója szerint a tengerparton napozott, amikor  eldöntötte: ringbe száll a demokrata pártvezérségért folyó versenyben.

Elhatározása pánikot robbantott ki a főtitkárválasztással egybekötött őszi kongresszusra készülő PD–ben. Grillóval nevetett Olaszország, amikor nyitás helyett, a pártszabályzat 3. cikkely 7. bekezdésére hivatkozva nemet mondtak a római központban; a PD felvetésére, hogyan lehet fôtitkár az, aki nem is párttag, Grillo megpróbált online belépni, sikertelenül. Végül a genovai humoristát a Nápolyhoz közeli, Martin Luther Kingrôl elnevezett pártszervezet fogadta be.

Erre a volt főtitkár Piero Fassino reagált úgy, hogy a PD nem taxi, amelybe akármikor be lehet szállni. Az igazságot pedig a PD üdvöskéje, az udinei pártkörzet EP-győztese, Debora Serracchiani mondta ki: „Kedvelem Grillót, de nem lehet tagja annak a pártnak, amelyet nem is szeret”.

A PD vezetősége ezután elvetette Grillo jelölését. „Képtelenek a megújulásra” – összegezte a  humoristából lett néptribün, Olaszország első, a világ első tíz legolvasottabb bloggerének egyike, aki 2007 szeptemberében Vaffa Day-t hirdetett. Hívei – Milánótól a szicíliai Palermóig, és külföldön is megtöltötték a városok tereit, és elküldték a fenébe az (akkor baloldali) kormányt és az ellenzéket is.

Grillót idén júniusban a római szenátus alkotmányügyi bizottsága hallgatta meg arról a 350 ezer aláírással alátámasztott törvényjavaslatáról, hogy büntetett előéletű ne ülhessen a parlamentben, és a képviselők két mandátum után más munka után nézzenek. A Silvio Berlusconit meghallgatásán pszichopata törpének nevező Grillo javaslata megbukott.

A blogján nyíltan az Antonio Di Pietro vezette Értékek Itáliáját (IdV) támogató Tücsök nem titkolja, nem politizálni, provokálni szeret. Jelölése a PD gyengítését szolgálta, ami sikerült is. A baloldali diáktüntetéseken kifütyülik a menetből, amióta kiderült, hogy a Beszélő Tücsök jachton járja az olasz tengert.

A PD pedig nem éppen népszerű, az EP-választásokon 27 százalékkal eddigi legalacsonyabb eredményét érte el. A februári tartományi választások kudarca után távozott Romano Prodi – utód Walter Veltronit helyettesítő Dario Franceschini a főtitkári székben kíván maradni. Centrum-párti, és a kereszténydemokratákkal való szövetkezésre hajlik. Vetélytársa a pártelnök Massimo D’Alema bizalmasa, a baloldali Pierluigi Bersani. A két pártemberre alternatívát az orvos Ignazio Marino nyújthat.

Akárki is legyen az Olasz Kommunista Pártból (PCI) lett PDS, majd Olajfa Koalíció, 2007 –től pedig PD főtitkára, fordulat várható: a Prodi által 1996-ban egyesített baloldali erők szakadása. Az őszi pártkongresszussal vége lehet az eddigi kétpólusú olasz politikának.

Beppe Grillo nem lehet tagja annak a pártnak, amelyet nem is szeret
Beppe Grillo, one of Italy's best-known satirists, addresses a crowd during a rally by demonstrators protesting against a proposed high-speed rail line in the northern Italian city of Turin December 17, 2005. The train, known as the TAV, would cut the trip between Turin and Lyon to less than two hours from four hours now and would open a more modern transport link between two of Europe's biggest economies. One of the main concerns is that veins of asbestos have been found in the mountains around the Susa valley and villagers worry that the snow-capped slopes above the valley hide deposits of uranium which could be released by drilling. REUTERS/Loris Savino
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.