Beszélni fog az utolsó élő párizsi terrorista

Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi merényleteket elkövető kommandó egyetlen életben maradt tagja „nem fog hallgatni”, és szeretne magyarázatot adni a történtekre – mondta Franck Berton, a terrorista új, franciaországi ügyvédje a BFM francia hírtelevízióban.
A francia sztárügyvéd reméli, hogy Abdeslamot „azért ítélik el, amit tett, és nem azért, amit nem tett”. Franck Berton azt mondta, hogy „a jogállam nevében” vállalta a november 13-i, 130 halálos áldozattal járó merényletek egyik feltételezett kitervelőjének védelmét. „Joga van egy igazságos perhez” – hangsúlyozta szerdai nyilatkozatában.

A francia ügyvéd és Abdeslam múlt pénteken találkoztak először a belgiumi Beveren fegyházban, ahol két és fél órát beszéltek egymással.

„Ez a fiú összeomlott a Franciaországban történt tragédia miatt, és tényleg szeretne beszélni a francia hatóságoknak” – mondta az ügyvéd a hírtelevízióban. Frank Berton meg van győződve arról, hogy ügyfele „szeretne magyarázatot adni”, és úgy véli, hogy „tényleg együtt fog működni a francia igazságszolgáltatással”.

Az ismert sztárügyvéd emlékeztetett azokra a fenyegetésekre, amelyek belga kollégáját, Sven Maryt érték, amiért vállalta Abdeslam védelmét.

„Ez nem könnyű választás. Jogállamban élünk, demokráciában, köztársaságban. Azért vagyunk hajlandók védeni Salah Abdeslamot, mert mindenkinek joga van a védelemhez” – hangsúlyozta az ügyvéd. „Ezt a fiút azért kell elítélni, amit tett, nem pedig azért, amit képvisel, mert ő az egyetlen túlélő, és (nem azért kell elítélni) mert őt szeretnénk felelőssé tenné olyan tettekért, amelyeket nem ő követett el” – tette hozzá.

Frank Beron és Sven Mary együtt fogják védeni a terroristát Franciaországban egy harmadik francia ügyvéddel, akinek a neve egyelőre nem ismert.

Francois Molins párizsi ügyész közleményben megerősítette, hogy Salah Abdeslamot szerdán 9 óra 5 perckor a belga hatóságok átadták Franciaországnak. A férfit napközben vizsgálóbírók hallgatják ki a párizsi igazságügyi palotában, majd döntenek a vádemelésről.

A 26 éves, Brüsszelben született marokkói származású, de francia állampolgárságú gyanúsítottat a francia csendőrség elitalakulata, a GIGN helikopterrel szállította át Franciaországba. Előzetesen azért nem árultak el semmit az átadásról, mert nem akarták megkockáztatni, hogy egy terrorkommandó esetleg megpróbálja megszöktetni.

Jean-Jacques Urvoas francia igazságügyi miniszter tájékoztatása szerint Abdeslamot „véglegesen átadták” a belga hatóságok Franciaországnak, ahol a Párizstól harminc kilométerre található fleury-mérogis-i fegyházban, a többi elítélttől elkülönítve, magánzárkába kerül. Ez az egyik legjobban védett francia fegyház, ahol a radikalizált iszlamistákat tartják fogva, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett.

„Veszélyesnek tartott személyek fogva tartására kiképzett, tapasztalt fegyőrökből álló csapat fogja őrizni” – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

Salah Abdeslamot négy hónapi bujkálás után, március 18-án vették őrizetbe a brüsszeli Molenbeek negyedben. Franciaország másnap európai elfogatóparancsot adott ki ellene, hogy felgyorsítsa az átadási eljárást.

A gyanúsított eleinte együttműködött a belga hatóságokkal, beismerte részvételét a párizsi merényletekben, de jelentéktelen színben tüntette fel a szerepét, majd hallgatásba burkolózott, illetve közölte, hogy kizárólag a francia nyomozóknak hajlandó beszélni. Azzal gyanúsítják, hogy részt vett a párizsi merényletek előkészítésében, amelynek feltételezett irányítója, a november 18-án egy rendőri rajtaütésben megölt belga-marokkói Abdelhamid Abaaoud gyerekkori barátja volt. Abdeslam a saját nevére és a saját bankkártyájával bérelt ki lakásokat a merényletek elkövetői számára, valamint abból a három gépkocsiból is ő bérelt kettőt, amelyekkel a terroristák a támadások helyszíneire érkeztek. Az is bizonyított, hogy Párizsban volt november 13-án: a Stade de France nemzeti stadionnál felrobbant három öngyilkos merénylőt ő szállította a helyszínre. Maga is robbanóövet viselt, de nem hozta működésbe, hanem azt és a gépkocsit hátrahagyva, tettestársak segítségével hazamenekült Brüsszelbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.