Beszámítható a norvég terrortámadás elkövetője

Valószínűleg nem nyilvánítják beszámíthatatlannak, és így nem büntethetőnek a norvég hatóságok a 77 halálos áldozatot követelő kettős terrortámadás elkövetőjét, mivel kontroll alatt tudta tartani cselekedeteit - mondta az AP hírügynökségnek a pszichiátriai szakvéleményeket felülvizsgáló bizottság vezetője.

Dr. Tarjei Rygnestad a Norvég Orvosszakértői Társaság bizottságának elnöke, ez a testület fogja átnézni és értékelni a bíróság által kijelölt pszichiáterek véleményét, mielőtt azok a bíró elé kerülnek, aki meghozza a döntést Anders Behring Breivik büntethetőségéről.

Rygnestad közölte: ahhoz, hogy valakit büntethetetlennek ítéljenek Norvégiában, pszichotikus állapotban kell lennie a tette elkövetésének idején. A szakember szerint azonban a támadó olyan részeltesen és alaposan előkészítette tettét, hogy nehéz lenne amellett érvelni, hogy egy eszét vesztett őrült követte el azokat.

- Ha valaki pszichotikus állapotban van, csak nagyon egyszerű feladatok végrehajtására képes - mondta Rygnestad, aki szerint ebben az állapotban már az is nehézséget okoz, hogy valaki Oslóból elvezessen Utoya szigetéig. - Ha valaki hangokat hall a fejében, amelyek megmondják, mit csináljon, az mindent összezavar, az autóvezetés pedig összetett folyamat - mondta.

Breivik ügyvédje azonban úgy nyilatkozott: "ez az egész ügy azt mutatja, hogy őrült." Geir Lippestad nem reagált a szakértő szavaira.

Ha Breiviket terrorizmus vádjával bíróság elé állítják, legfeljebb 21 év börtönre ítélhetik. Ha beszámíthatatlannak nyilvánítják, akkor elmegyógyintézetbe küldhetik addig, amíg betegnek tartják. Ez azonban akár élete végéig tarthat: a norvég törvények szerint az elmebetegeket akkor is bezárva lehet tartani, ha gyógyultnak, ám továbbra is veszélyesnek nyilvánítják őket.

A bíróság által kijelölt két pszichiáter november 1-jéig nyújtja be véleményét.

Anders Behring Breivik, a norvégiai kettős merénylet feltételezett elkövetője rezzenéstelen arccal ült a rendőrautóban
Norwegian Anders Behring Breivik (L), the man accused of a killing spree and bomb attack in Norway, sits in the rear of a vehicle as he is transported in a police convoy as he is leaving the courthouse in Oslo July 25, 2011. A judge ordered eight weeks detention on Monday for Breivik who has admitted a bombing and shooting massacre that killed about 90 people and who claimed in court to have two more groups of collaborators. Custody, in line with prosecutors' request, will allow them to investigate the case against Breivik, 32, an anti-Islamic zealot who has previously claimed sole responsibility for Friday's attacks. The custody can be extended. MANDATORY CREDIT. REUTERS/Jon-Are Berg-Jacobsen/Aftenposten via Scanpix (NORWAY - Tags: CRIME LAW CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY) MANDATORY CREDIT. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.