Bestsellernek szánják a pápa Jézus-könyvét

A XVI. Benedek által írt életrajzot összesen 20 nyelvre fordítják le, és a világ 72 országában jelenik meg.

A Názáreti Jézus: Születéstörténetek címet viselő mű szerdán jelent meg, XVI. Benedek Jézus-trilógiájának a befejező darabja. Egyelőre nyolc nyelvre lefordítva, egymillió példányban nyomtatták ki, de összesen nyolc nyelven, 72 országban kerül majd a boltokba. Témája az evangéliumok alapján az, hogy mi és hogyan történt Jézussal a születéstől 12 éves koráig, amikor bemutatták a jeruzsálemi templomban.

A könyv szerzőjeként Joseph Ratzinger, XVI. Benedek pápa van feltüntetve. Ez elvileg azt jelenti, hogy tudományos igényű, és nem dogmatikus műről van szó, vagyis lehet vitatni az állításait, aminek ellenére a könyv a keresztény dogmákat visszhangozza. A pápa hitet tesz amellett, hogy Jézus a Szentlélek, és nem nemi aktus nyomán fogant meg, és a hit sarokköveként érvel a feltámadás mellett is. Jézusnak a Szentlélektől való fogantatása és a feltámadás XVI. Benedek szerint Isten hatalmáról tesz tanúbizonyságot az anyagi világ felett; „Ez botrány a modern lélek számára, amely Istent csak a gondolatok szintjén hagyja érvényesülni. De éppen ez az, amiért Mária szüzessége próbatétel, a keresztény hit alapja” – teszi hozzá a pápa, aki egyébként minden másodlagos forrást kizárt, és csak az evangéliumokra támaszkodva írta meg a könyvet.

Van persze, amivel a pápa szembeszáll a maga Jézus-életrajzában, de az nem a keresztény vallási hiedelmek, hanem a hagyomány világához tartozó kérdés. Többek között amellett érvel, hogy a karácsonyt decemberben tartani valójában tévedés, hiszen az dátumát egy szerzetes rosszul állapította meg – amint az eddig is ismert volt –, és arról is ír, hogy a betlehemi istállóban Jézus születésénél sem ökör, sem szamár nem volt jelen, ahogy azt a hagyomány mondja. (A két állat egyébként még Botticellinek a hagyományos ikonográfiától meglehetősen eltérő festményén is szerepel.) Az utóbbira szerinte az evangéliumokban nincs is bizonyíték, de a hagyomány már nem lenne teljes nélkülük. Ahogy a napkeleti bölcsek, Gáspár, Menyhért és Boldizsár nélkül sem, akik – írja a pápa – inkább egy „teológiai gondolatot” testesítenek meg, semmint hogy látogatásuk történeti esemény lett volna.

Mielőtt 2005-ben, II. János Pál halála után pápává választották volna, XVI. Benedek Vatikán doktrinális és teológiai kérdésekben döntő hivatalának, a Hittani Kongregációnak a vezetője volt. Federico Lombardi vatikáni szóvivő a könyv megjelenése kapcsán elárulta, hogy a pápa minden szabad idejét az írásnak szentelte, olyasvalaminek, amit „szeretettel” csinált.

Püspök a pápa könyvével. Próbatétel
A bishop holds a copy of Pope Benedict XVI's book "The Childhood of Jesus" during a presentation in Vatican November 20, 2012. Pope Benedict published the last part of his trilogy on the life of Jesus on Tuesday, delivering an early childhood narrative which strongly reaffirms the doctrine of the virgin birth as an "unequivocal" truth of faith. The book, 137 pages in its English version, is titled "The Infancy Narratives - Jesus of Nazareth" and is being published simultaneously around the world in 21 languages. REUTERS/Alessandro Bianchi (VATICAN - Tags: RELIGION SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.