Nem lesz többé miniszterelnök Berlusconiból

„Az Olaszország iránti szeretetből őrültségeket és bölcs dolgokat is el lehet követni. Tizennyolc évvel ezelőtt őrületből léptem be a politikába, ami persze nem volt bölcsesség nélküli, és most ugyanezért lépek eggyel hátrébb” – közölte családi lapjában, az Il Giornale-ban Silvio Berlusconi, megerősítve, hogy nem jelölteti magát a jövő tavasszal esedékes választásokon miniszterelnök-jelöltnek.

Ha a hír igaz, a 76. életévét szeptemberben betöltött, négyszeres kormányfő 1994 óta először nem lesz a pártja miniszterelnök-jelöltje.

Ha igaz – mert ez a kérdés Berlusconinál mindig indokolt. A madridi El País cikkírója is azt kérdezi, hogy melyik az igazi: a nyár végén hosszúra nyúlt szabadságáról egy 27 éves szépséggel az oldalán visszatért, dinamikusnak tűnő Berlusconi, aki a gazdasági világválság közepette is 9 milliárd euróra tudta növelni birodalmának tőzsdei értékét, és azt a benyomást keltette, hogy sosem távozik a közéletből – vagy ez a mostani, aki a korrupciós botrányok által szétzilált, alig 15 százalékos tetszési indexet mutató pártjának küszöbön álló választási veresége elől a visszavonulásba menekül? Miközben fél szemét a jövőre megüresedő köztársasági elnöki széken tartja.

Berlusconiról annyi híresztelés terjengett már az itáliai és a nemzetközi sajtóban, hogy ember legyen a talpán, aki ki tudja közülük mazsolázni az igazságot. Az egyik, a közvéleményt talán legjobban sokkoló hír, hogy az egykori vállalkozó maffiapénzből gazdagodhatott meg. A lapok nem egyszer megírták, hogy a ’90-es évek elején a politikára váltó Berlusconi vagyonát a szicíliai maffia adta össze, a Berlusconi-birodalom első darabját képező Milano-2 lakópark finanszírozásával. A hírt nem akárki, Massimo Ciancimino erősítette meg, aki a 2002-ben elhunyt palermói hírességnek, Don Vitónak a fia. Don Vito pedig, ma már tudjuk, egyszerre volt tagja a Kereszténydemokrata Pártnak (Dc) és a Cosa Nostrának.

Ciancimino „junior” azt is elmesélte a bíróságnak, hogy az 1994-ben választást nyert Forza Italia, Berlusconi pártja a maffia kreációja volt. „Katasztrófa, ha igaz” – írta a Berlusconival nem éppen kesztyűskézzel bánó La Repubblica. „De kinek higgyünk: egy gyilkos bandának vagy a nép által megválasztott miniszterelnöknek? Akinek azonban nem ártana tisztáznia, milyen pénzből kapott szárnyra a hetvenes években” – írta a lap. Ám ezt sosem tisztázta. A „maf­fiózó Berlusconi” híre kezdetektől fogva kíséri őt.

Az erkölcsi és politikai váltást sürgető olaszok jó néhányszor tüntettek ellene, a szövetségesből utóbb politikai ellenféllé váló Gianfranco Fini – jelenleg a római képviselőház elnöke – azonban egyszer azt mondta róla: „Nem lehet leváltani, parlamenti többsége van. Annyi képviselőt vásárol, amennyit akar.” Eközben Milánót plakátok lepték el: „Silvio, tarts ki, mentsd meg a demokráciát!” felirattal.

Korrupciós vádak, kiskorú nőkkel folytatott szexpartik, a hatalommal való visszaélés gyanúja: Berlusconinak semmi sem tudott ártani, az olaszok újra és újra őt választják. De miért szavaznak rá? – kérdeztük korábban Enrico Mentanát, az olasz La7 tévécsatorna híradójának vezetőjét. Ha valaki ismeri a Lovagot – ahogy az olaszok a volt miniszterelnököt becézik –, az Mentana, hiszen évekig Berlusconi magántelevíziójának híradóját vezette, majd négy éven át volt a miniszterelnöki csatorna imázsembere, mígnem 2008-ban szakítottak. „Az elején Berlusconi vállalkozóhoz híven jó híradót akart. De húsz év alatt a Mediaset a kormányfő szócsöve lett. S hogy mi az oka Berlusconi politikai sikereinek, miért adták rá a voksukat 17 éven keresztül? Az olaszok nem idióták és nem mazochisták. Egyszer rá szavaztak, aztán az ellenzékre. Majd megint rá és újra az ellenzékre. Az olaszok mindig a használt, de jól bevált autót választják.”

A használt autó, ha olykor döcögve, köhögve is, tavaly novemberig működött. Ha nincs az euróválság, talán kihúzhatta volna 2013 tavaszáig, az esedékes parlamenti választásokig, és akkor Berlusconi a saját személyére épített hatalmának csúcsán hagyhatta volna abba. De a válság kis híján maga alá temette Itáliát, és a szómágia, Berlusconi leghatékonyabb fegyvere nem működött többé. Az idő tájt még hívei közül is sokan azt tanácsolták neki: „Fogjon egy csinos lányt és udvari trubadúrját, Mariano Apicellát (akivel négy CD-lemezt énekeltek tele nápolyi dalokkal) és száműzze magát külföldre.” De Berlusconi nem az az ember, aki csak úgy magától lelép. Őrülten szereti a hazáját – mondja magáról –, s minden cselekedetét ez vezérli. És persze a számítás – tehetjük hozzá, hiszen pártja minden előrejelzés szerint csúfos vereséget szenved a jövő tavaszi választásokon. De már nélküle. Viszont hamarosan felszabadul az államfő széke.

Silvio Berlusconi (jobbra) ezüstcsengővel jelezte Mario Monti (balra) kormányának első ülését 2011 novemberében. Mennének is, maradnának is
Newly appointed Prime Minister Mario Monti (L) looks on as his predecessor Silvio Berlusconi rings a silver bell, to signify the start of Monti's first cabinet meeting, at Chigi palace in Rome November 16, 2011. Monti formed a new technocrat government in Italy on Wednesday to tackle a major debt crisis threatening the entire euro zone and said he hoped it would placate financial markets. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: POLITICS BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.