Berlusconi visszafizetné az ingatlanadót

A volt olasz kormányfő, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke vasárnap Milánóban tartott ígéretektől hemzsegő kampánybeszédet.

Az ingatlanadó visszafizetését ígérte az olaszoknak Silvio Berlusconi arra az esetre, ha ismét kormányra kerül. A volt olasz kormányfő, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke vasárnap Milánóban tartott ígéretektől hemzsegő kampánybeszédet.

„Vissza akarom csalni a mosolyt az olaszok arcára" - jelentette ki az exkormányfő, aki szerint ezt úgy lehet elérni, ha csökkennek a vállalkozásokat és a családokat terhelő adók, amelyeket a „csak adóztatni tudó” baloldal és Mario Monti vezetett be. A kampánygyűléssel felérő sajtótájékoztatón Berlusconi bejelentette, hogy ha a PdL nyeri meg a választásokat, a legelső kormányülésen eltörli a Monti által 2012-ben bevezetett ingatlanadót és visszafizeti az olaszoknak azt, amit az első lakásukra tavaly befizettek. „Eltöröljük az ingatlanadót, ahogyan 2008-as kormányra kerülésünk után is tettük" - hangoztatta hozzátéve, hogy eltörlik a regionális vállalkozási adót is. "Éppen az ellenkezőjét tesszük annak, amit az állandóan adóztató Monti tett” - jelentette ki.

Berlusconi szerint az olaszok az új kormány megalakulása után egy hónappal visszakapják a pénzüket. Mindenkinek a bankszámlájára utalják vissza a befizetett ingatlanadót, a nyugdíjasok postán készpénzben kapják meg. „A PdL-kormány gazdasági és pénzügyminisztere fog intézkedni, vagyis én magam!”- mondta Berlusconi, aki arra is utalt, hogy ha ő lesz a pénzügyminiszter, akkor a kormányfő Angelino Alfano PdL-főtitkár lesz.

A visszafizetéshez szükséges 4 milliárd eurót a közigazgatás fenntartására fordított költségvetési kiadások csökkentésével, a parlament létszámának csökkentésével, a pártok állami finanszírozásának megszüntetésével szednék össze. Berlusconi bevételi forrásként nevezte meg azt is, hogy egyszeri adót vetnének ki az olasz állampolgárok által svájci bankszámlán birtokolt vagyonra. Ez a PdL elnöke szerint első alkalommal 25-30 milliárd eurót hozhatna a római államkasszába, majd évente további öt milliárdot. Ehhez Svájccal megállapodást kötnek majd - jelentette ki.   

Berlusconi kijelentette: tudja, hogy politikai ellenfelei szerint „képtelenségeket állít, de új adók kitalálására minden hülye képes, intelligencia az eltörlésükhöz kell”.

A balközép Demokrata Párt (PD) politikusainak első reakciói szerint Berlusconi az eddig komoly választási kampányt ismét hamis és demagóg ígéretekkel zavarta meg, elfeledkezve arról, hogy az utóbbi tíz évben kormányfőként ő irányította a legtovább Olaszországot, és az általa okozott hiány pótlásának szükségessége miatt kellett bevezetni az ingatlanadót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.