Berlusconi védelmi pénzt fizetett a Cosa Nostrának

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő és a szicíliai szervezett bűnözés közötti szálakat leplezte le a palermói bíróság csütörtökön, amikor megindokolta, hogy miért ítélte hét év börtönre Marcello Dell'Utri volt szenátort, Berlusconi jobb kezét.

Dell'Utri volt a közvetítő a Cosa Nostra és Berlusconi között - olvasható a másodfokú bíróság majdnem ötszáz oldalas indoklásában.

Berlusconi a római szenátusban
Berlusconi a római szenátusban. Pozíciókra számít

A 71 éves Dell'Utrit, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) egykori szenátorát márciusban hét év börtönre ítélték a maffiával való szövetkezésért. A másodfokú, nem jogerős ítélet indoklását most hozták nyilvánosságra.

A bíróság szerint a palermói születésű Dell'Utri központi szerepet játszott a szicíliai bűnszervezet és a vállalkozó Berlusconi közötti megállapodásban. 1974 májusában a Cosa Nostra paktumot kötött Berlusconival egy milánói találkozón, amelyen többek között a maffiavezér Gaetano Cina és Stefano Bontade, valamint Berlusconi és Dell'Utri vett részt. A megegyezés értelmében pénzért cserébe a Cosa Nostra védelmet nyújtott Berlusconinak és családjának. Berlusconi állítólag akkor azonnal százmillió lírát fizetett. A bíróság szerint Berlusconi majdnem húsz éven át "tetemes összeget" fizetett a Cosa Nostrának.

Ezt megelőzően Silvio Berlusconi gyermekei elrablásától tartva Spanyolországban és Svájcban keresett menedéket családjával. A maffia-paktum után Olaszországban maradt. A védelmet a maffia embere, a többszörös gyilkos Vittorio Mangano biztosította, aki a hetvenes évektől Berlusconi arcore-i villáiban dolgozott lovászként. A paktum 1992-ben szűnt meg, amikor az olasz állam harcot indított a szicíliai bűnszervezet ellen, és sorozatos letartóztatásokkal meggyengítette. 1994-ben pedig Berlusconi belépett a politikába.

A bírósági indoklás szerint Dell'Utri közel két évtizeden át közvetített a maffia és Berlusconi között, és "soha nem kereste a Cosa Nostrától való elszakadást". Az indoklás szerint Dell'Utri Berlusconi pénzével növelte a maffia kasszáit és hatalmát.

Dell'Utri huszonévesen ismerkedett meg Silvio Berlusconival, akinek azóta is egyik legjobb barátja és munkatársa. 1994-ben Berlusconival együtt alapította meg a Forza Italia (Hajrá Olaszország) pártot. Később az utódpárt szenátora volt. Az idei választásokon nem indult.

A maffiával való szövetkezésért az ügyészség 1994-ben indította az első vizsgálatot Dell'Utrival szemben. 2004-ben első fokon 9 évre ítélték. A másodfokú pert kétszer ismételték meg, idén márciusban zárult le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.