Berlusconi politikai ámokfutásba kezdett

Lehet még bőven fokozni az izgalmakat Olaszországban a kormányról szóló, szerdára tervezett bizalmi szavazás előtt: ezt ismét nem más, mint a volt miniszterelnök bizonyította be.

Politikai ámokfutásának legújabb epizódjaként az olasz sajtónyelvben Lovagként emlegetett, 77 éves exminiszterelnök azzal vádolta meg Giorgio Napolitano államfőt, hogy előre bekérte az ítéletet az úgynevezett Mondadori-ügyben, amelyben korrupció miatt mintegy félmilliárd eurós bírságot szabtak ki a Berlusconi érdekeltségébe tartozó Fininvest holdingra. Ez az olasz 7-es tévécsatorna egy, az interneten is elérhető felvételén hallható, amelynek alapja a többszörös volt kormányfő egyik telefonbeszélgetése. Ezen Berlusconi, aki tíz kilót fogyott, arról is beszámol, 55 napja nem jön álom a szemére...

Silvio Berlusconi római rezidenciáján tart eligazítást követőinek. A jogerős bírósági ítéletet akarják semmissé tenni
Former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi leaves Palazzo Grazioli, his residence in Rome, August 2, 2013. The upholding of a tax fraud conviction against Berlusconi compounds the problems facing his $6.6 billion (4.3 billion pounds) business empire, already struggling in a deep recession, and gives new impetus to questions about its future leadership. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: POLITICS CRIME LAW BUSINESS MEDIA)

A Napolitanóra vonatkozó állítást a római elnöki palota őrült kitalációként, közönséges rágalmazásként utasította vissza, és az olasz politikai élet több szereplője is elhatárolta magát tőle. Mivel a 88 éves köztársasági elnök és a szenátori mandátuma várható megvonásával a parlamenti politikán lassan kívül rekedő Berlusconi politikai értelemben már alighanem elbúcsúzott egymástól, ennek önmagában aligha van túl nagy jelentősége. Annak azonban igen, hogy milyen folyamatokat indít be pártján, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) zúgolódó sorain belül azt követően, hogy a Lovag szombaton „kihúzta a dugót”, és visszahívta minisztereit Enrico Letta nagykoalíciós kabinetjéből. Ezzel közvetlen kormányválságot idézett elő, és a Berlusconihoz képest feltűnően szürke Letta az ellenzékből, illetve a PdL szakadárjaiból kénytelen támogatókat verbuválni a bizalmi szavazásra.

Megfigyelők azt is elképzelhetőnek tartják, hogy nem is kerül sor bizalmi szavazásra. Ha ugyanis Letta látja, hogy a Mario Monti volt kormányfő vezette centrumon, illetve a balközép Demokrata Párton (PD), valamint a kisebb Sel-en túl nem csatlakoznak hozzá annyian, hogy kormánytöbbség jöjjön létre, akkor egyszerűen benyújthatja a lemondását. Dario Franceschini, a parlamenti kapcsolatokért felelős PD-miniszter is azt mondta, a szavazás attól is függ, „hogyan alakul a vita”. Napolitano előzőleg úgy nyilatkozott, hogy addig nem oszlatja fel a parlamentet, amíg van remény a kormány fennmaradására. Az is kérdéses, milyen áron. Berlusconi felajánlotta, hogy még egy darabig támogatja a kabinetet, de legyenek novemberben előrehozott választások.

Kedden Berlusconi három órán át tanácskozott római rezidenciáján Angelino Alfano (lemondott) belügyminiszterrel és a PdL képviselőházi és szenátusi csoportjának vezetőivel. A La Repubblica értesülése szerint a Lovag ezúttal nem tudta meggyőzni a „lázadókat”. Alfano állítólag azzal távozott, hogy a Szabadság Népe valamennyi honatyája szerdán bizalmat szavaz, vagy szakadás lesz a pártban. Egyesek már az új párt nevét is találgatják, Nuova Italia. Ezek szerint Berlusconinak nem sikerült fedő alatt tartani a fortyogó indulatokat. Ha a szakadás bekövetkezne, az alighanem a volt kormányfő öngólja lenne, mert mint a keddi vezércikkében a Corriere della Sera írta, a jobbközép vezére a „minél rosszabb, annál jobb” vonalat erőltette.

A világ tőzsdéin az amerikai költségvetési válság mellett is érezhető az olasz hatás. Ugyancsak a vezető milánói lap vezércikke szerint „országunk nem Görögország, hanem a G8-ak része. Ilyenformán az Európai Unió nem tűrheti el az instabilitását.” Kedden a tízéves olasz kötvények hozama 4,59 százalékon, a spanyol állampapíroké felett állt. Ez azt jelenti, hogy a kétezermilliárd eurós, a GDP csaknem 130 százalékát kitevő olasz államadósság finanszírozására minden egymillió euró hitelért 46 ezret kell pluszban fizetniük az adófizetőknek. A Financial Times szerkesztőségi cikke szerint „a kiújult politikai vihar elijeszti a befektetőket, akik felárat kérnek cserébe, hogy tovább hitelezzenek Rómának. Rombolja a bizalmat is, felszámolva a gazdasági kilábalásnak azt a néhány törékeny jelét, amely már feltűnt”.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.