Berlusconi nem kap kegyelmet

A négyszeres olasz exkormányfő nem úgy viselkedett, hogy a kegyelmet mérlegelni lehessen – indokolt Giorgio Napolitano államfő.

Giorgio Napolitano olasz államfő vasárnap elutasította, hogy elnöki kegyelemben részesítse Silvio Berlusconit a Mediaset médiabirodalom adócsalási ügyében kirótt bírósági ítélet után. A korábbi négyszeres kormányfő az újra életre hívott párt, a Forza Itália fiatal hívei előtt szombaton mondott beszédében közölte, hogy nem kér kegyelmet, azt az elnöknek kellene „magától” megadnia tekintettel arra az igazságtalanságra, amelyet a baloldali bírák vele szemben elkövettek. Berlusconi szerdára tüntetésre szólította fel híveit, akkorra időzítve, amikor a szenátus dönt a mentelmi jogáról. Ha a szenátorok többsége a mentelmi jog megvonása mellett dönt, akkor a 77 éves politikusnak le kell töltenie a büntetését, ami az ő esetében egy év közhasznú munkát jelent.

Berlusconit a Mediaset-perben eredetileg négy évre ítélték, de ezt azonnal egy évre mérsékelték. Korára való tekintettel ő választhatott, hogy a büntetést házi őrizetben vagy közhasznú munkával tölti le.

Az olasz elnöki hivatal vasárnapi közleménye nyomatékosítja, hogy a demokrácia szabályaihoz mindenkinek alkalmazkodnia kell. Napolitano kifogásolja, hogy a volt kormányfő az ítélet óta sem viselkedett úgy, hogy lehetőséget kínált volna az elnöki kegyelemre.

Angelino Alfano belügyminiszter, aki a jobbközép Szabadság Népe párt (Pdl) egy csoportjával, így miniszterekkel és törvényhozókkal együtt egy hete nyilvánosan szakított Berlusconival, vasárnap azt nyilatkozta, hogy a frakciója nem vesz részt a szenátusi szavazás alatt tartott Berlusconi-féle tüntetésen. Bár a PdL szenátorai a távolmaradás ellenére Berlusconi mellett vannak, és nem fogják megszavazni a mentelmi joga felfüggesztését, az Enrico Letta kormányfő vezette Demokrata Pártnak és az ellenzéki Öt Csillag Mozgalomnak együtt kellő számú politikusa van a szenátusban ahhoz, hogy a kizárás a testületben többséget kapjon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.