Berlusconi kilóra vette a szenátorokat

A nápolyi bíróságon szerdán folytatódott az a per, amelyben a volt olasz kormányfőt szenátorok megvesztegetésével vádolják.

A vádlott ezen a tárgyaláson sem vett részt. A bíróság nem fogadta el Berlusconi védőügyvédeinek kifogásait, miszerint a pert a volt kormányfő, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke távollétében is meg lehet tartani. A bíróság bejelentette, hogy újabb hatósági felszólítást küldött Silvio Berlusconinak arra kötelezve, hogy megjelenjen a nápolyi bíróság előtt.

Az ügyészség korrupció miatt emelt vádat ellene: eszerint 2006–2008 között szenátorokat fizetett le az akkor Romano Prodi vezette balközép kormány megbuktatására. Ez sikerült is neki: a balközépet eláruló Sergio De Gregorio szenátor bevallotta, hogy a Berlusconitól kapott 3 millió euróért szavazott a Prodi-kormány ellen.

De Gregorio vádalkut kötött az ügyészséggel, így 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A vádlottak között szerepel Valter Lavitola egykori újságíró is, aki Berlusconi utasítására fizette ki a pénzt a megvesztegetett szenátoroknak. La Vitola megjelent a szerdai tárgyaláson, de nem nyilatkozott.

A nápolyi ügyészség közölte, hogy a perrel párhuzamosan újabb vizsgálatot indít Berlusconival szemben. A feltételezések szerint a volt kormányfő az olasz parlament tucatnyi tagját megvesztegette volna, így befolyásolva az olasz belpolitikát. Renato Brunetta a FI képviselőházi frakcióvezetője szerint Berlusconival szemben ismét ügyészi üldözés folyik. Brunetta arra emlékeztetett, hogy 2008-2012 között az olasz parlament 180 tagja ült át más párt frakciójába. Baloldali képviselők és szenátorok jobboldalra és fordítva is. „Vagy mindegyiküket Berlusconi vásárolta meg, vagy az ügyészségnek más pártvezetőkkel szemben is vizsgálatot kell indítania” – hangoztatta Brunetta.

A tárgyalás érdekességének számít, hogy Antonio Di Pietro a Tiszta Kezek milánói korrupció ellenes ügyészcsoport egykori tagja, az Értékek Olaszországa (IdV) párt volt elnöke védőügyvédként ismét tógát öltött. Di Pietro a Silvio Berlusconival szemben a büntetőjogi eljárást kezdeményező IdV-t képviseli.

A per február 17-én folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.