Berlusconi gyorsan kivonulna Afganisztánból

A külföldi katonák Afganisztánból történő gyors kivonása mellett emelt szót Silvio Berlusconi olasz kormányfő, miután az afgán fővárosban robbantásos merényletben meghalt hat olasz katona. Menetrend még nincs.

Berlusconi Brüsszelben újságíróknak adott, az olasz állami televízióban csütörtök este sugárzott nyilatkozatában mindazonáltal hangsúlyozta, hogy kormánya nem készített menetrendet a teljes csapatkivonásra, amelyről Olaszország a szövetségeivel közösen dönt majd.

NATO-katonák őrködnek a helyszínen 2009. szeptember 17-én, miután egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott
Kabul, 2009. szeptember 17. NATO-katonák őrködnek a helyszínen 2009. szeptember 17-én, miután egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott az afganisztáni békét és biztonságot a NATO égisze alatt szavatoló Nemzetközi Biztonsági és Segélynyújtási Erő (ISAF) olasz katonáinak gépkocsioszlopa mellett Kabulban. A támadás következtében hat olasz katona és legalább tíz afgán polgári személy életét vesztette. (MTI/EPA)

A politikus megjegyezte azt is, hogy ez nem olyan kérdés, amelyről az Afganisztánban katonákat állomásoztató valamely ország egymaga véglegesen dönthet, mert ez aláásná a misszióban részt vevő többi ország bizalmát.

Öngyilkos merénylők robbantásos merényletet követtek el csütörtökön Kabul központjában egy olasz NATO-konvoj ellen. A robbanásban meghalt hat olasz katona és legkevesebb tíz afgán polgári személy, további 55 afgán civil pedig megsebesült.

Olaszország mintegy 2800 katonát állomásoztat a nemzetközi biztonsági erők zászlaja alatt Afganisztánban. A csütörtöki áldozatokkal együtt már húsz olasz katona vesztette életét az ázsiai országban. Berlusconi szerint kormánya már tervbe vette 400-500 olasz katona hazavezénylését. Olyan alakulatokról van szó, amelyeket az idén augusztusi afgán elnökválasztás előtt erősítésként küldtek Afganisztánba a voksoláshoz szükséges biztonságos körülmények megteremtése érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.