Berlusconi és Kadhafi barátsága

London és Washington visszataszítónak nevezte a Lockerbie-merénylet terroristájának ünnepelt hazatérését, Silvio Berlusconi mégsem hagyja ki az olasz-líbiai barátság celebrálását Moammar al-Kadhafival.

Abdel Basset Ali al-Megrahi hôsként való fogadtatásához hasonló parádéra készülnek vasárnap, Tripoliban, a 2008 augusztusában Olaszország és Líbia között aláírt barátsági egyezmény elsô évfordulóján. A díszvendég természetesen Berlusconi lesz, aki meglepetést is visz: szeptember elsejére, a líbiai forradalom 40. évfordulójára az olasz légierô mûrepülôseit.

A Berlusconi-Kadhafi barátság újabb látványos felvonását a Fehér Ház fenntartással kíséri, miközben a líbiai vezér a szeptember 24-ei ENSZ-látogatására készül. New York polgármestere, Michael Bloomberg jelezte, hogy nála Kadhafi nem fog lesátorozni, miként a római Villa Pamphili-parkban tette. „A külpolitika ennél sokkal komolyabb: Berlusconi líbiai látogatása szükséges és hasznos” – hangsúlyozta az olasz külügyminiszter Franco Frattini.

A Líbiával való kapcsolattartás prioritás a Berlusconi-kormány számára: az Itáliába Líbia partjairól induló bevándorlók feltartóztatása, a líbiai kôolaj és földgáz, az olasz vállalkozások líbiai letelepedése és a Líbiából 1970-ben elüldözött 20 ezer olasz miatt. Berlusconi bocsánatot kért az olasz gyarmatosításért, és Tripoli engedélyezte, hogy az olasz csendôrség hajói líbiai vizeken állítsák meg az emberkereskedôket.

Kadhafi az olaszokkal szembeni bosszú napját barátság napjává keresztelte át, és az Unicredit-bank részvényese lett (4,2%). Elfelejtették, hogy 2006 februárjában, Bengasi olasz konzulátusánál még az Északi Liga miniszterének, Roberto Calderolinak a Mohamed-karikatúrás pólója ellen tüntettek: Róma autósztrádát ígért Tripolinak 5 milliárd dolláros befektetési csomag keretében, és Kadhafi visszavezetését a nemzetközi politikába.

Ezt szolgálta júniusban Kadhafi legelsô római útja (igaz, az olasz gyarmatosítók elleni küzdelem hôsének a fotóját tûzte ki egyenruhájára, és terroristának nevezte Amerikát), és meghívása a júliusi G8-csúcsra – történelmi kézfogással Barack Obamával.

Washington attól tart, a Líbiától való energiafüggés és befektetési vágy geopolitikai kompromisszumokba hajtja Rómát (a baráti egyezmény kizárja például az olasz NATO-bázisok Líbiával szembeni felhasználását). „Túl sokba kerül nekünk ez a barátság, a napokban tengerbe veszett 70 bevándorló bizonyítja, hogy Kadhafi szava nem garancia” – állítja az olasz kereszténydemokrata Rocco Buttiglione.

„Kadhafi nem az ördög, ahogyan Ronald Reagan nevezte, a külpolitikában hosszú távon kell tervezni, ô vezeti Líbiát, vele kell tárgyalni” – mondta 90 éves tapasztalatával a volt hétszeres kormányfô, ötszörös külügyminiszter Giulio Andreotti. De Lampedusa szigetén, ahol ma a Líbiából érkezô bevándorlókat fogadják be, nem felejtik, hogy ’86-ban líbiai rakéták lôtték ôket.

Silvio Berlusconi és Moammar al-Kadhafi a római Ciampino reptéren
Libyan leader Muammar Gaddafi (2nd L) and Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi (L) leave Ciampino Airport in Rome June 10, 2009. Gaddafi is making his first visit to Libya's former colonial ruler Italy. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.