Berlusconi ellen vallott a 'Kopasz'

A torinói bíróság orvosi rendelőjéből kölcsönvett spanyolfal mögül vallott pénteken a Cosa Nostra egykori gyilkosa, Gaspare Spatuzza a szicíliai maffia és Silvio Berlusconi kapcsolatáról.

Terrorista szervezetnek nevezte a maffiát az életfogytiglani börtönbüntetését töltő U'Tignusu (a Kopasz). A palermói Graviano-klán embere tavasszal törte meg a Cosa Nostra diktálta becsületbeli hallgatást az "omertát": elmondta az ügyészségnek, hogy a 1993-'94-es bombarobbantásokat nem más, mint a politikába akkor készülő vállalkozó, Berlusconi rendelte a bűnszervezettől.

Az arcát eltakaró Spatuzza ezt a vádat megismételte a kormányfő jobbkeze, a maffiával való szövetkezésért első fokon kilenc évre ítélt, Marcello Dell'Utri szenátor másodfokú tárgyalásán. A pert biztonsági okokból Palermóból Torinóba költöztették át.

Olaszországban nem ritkaság a maffiával vádolt politikus. A hétszeres kormányfő Giulio Andreottit évtizedes per után mentették fel, miután nem volt megfelelő bizonyíték, hogy a Keresztapákkal váltott csókokra.

A Dell'Utrit és Berlusconit övező maffiagyanú sem újdonság. A meglepetés Spatuzza megszólalása. Az, hogy az áruló maffiózót a Kupola nem tagadta ki. Vagyis az "Anyaföldnek" hívott Giuseppe Gravina engedélyével nyitotta meg a Cosa Nostra bugyrait. Talán a szicíliaiak üzenni akarnak az államnak és Berlusconinak, akinek birodalma - az ügyészek szerint - Gravianóék millióival épült fel.

"A római Olimpiai stadionnál sikertelen csendőrgyilkosságra készülve említette Graviano Berlusconit; azt mondta, kezünkben az ország, az intézményeket gyengítő merényletekért a maffia kedvezményeket kap... a Via Venetón újságolta, hogy Dell'Utri és Berlusconi mennyire megbízható... a maffia a Bettino Craxi vezette szocialista pártot is támogatta " - sorolta szicíliai maffianyelven Spatuzza hangsúlyozva, hogy a bíró Giuseppe Falcone felrobbantásának a maffiózók örültek, de a csendőrök elleni, 50 kg szöggel teli pokolgép nem tartozott a maffia-kultúrához. "Ilyet még a tálibok sem tesznek!"

Spatuzza szava nem szentírás. Elrabolta a tízéves Giuseppe Di Matteót, akit megtért maffiózó apja elleni bosszúból savban oldottak fel. Spatuzza lőtte le 1993-ban a maffia ellen prédikáló Don Pugliesi atyát, és a Kopasz lopta el azt a Fiatot, mely az ügyész Paolo Borsellino mellett robbant 100 kiló tritollal.

"Soha nem láttam Gravianóékat. Meg akarják buktatni a kormányt!" - tiltakozott a spanyol fal túloldalán hallgató Dell'Utri. "Őrült machináció" - cáfolt Berlusconi, akit januárban várnak a bíróságra. Egyenlőre csak a törvénytelenül szerzett televíziós közvetítési jogok miatt.

 

 

Gaspare Spatuzzát, a Kopaszt eltakarják az olasz rendőrök a torinói bíróságon 2009. december 4-én
Mafia informant Gaspare Spatuzza (C, obscured) is led surrounded by Italian police officers into a courtroom in Turin December 4, 2009. Italian Prime Minister Silvio Berlusconi goes back on trial for corruption on Friday, while in an unrelated Mafia case, a mobster-turned-witness may try to link him to the Cosa Nostra -- a connection he denies. Dell'Utri, a senator in Berlusconi's People of Freedom Party, is appealing against his conviction of association with the Mafia. He has been sentenced to nine years in prison.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.