Berlusconi elbukja a szenátori mandátumát

A volt kormányfőt a szenátus választási bizottsága megfosztaná a tisztségtől. Berlusconi elveszíti a mentelmi jogát is.

Péntek délután az olasz szenátus választási bizottsága javaslatot tett arra, hogy megfosszák szenátori mandátumától Silvio Berlusconi volt kormányfőt. Az ezzel kapcsolatos bejelentést 16.30 kor Dario Stefano bizottsági elnök tette mintegy öt órán tartó egyeztetetés után. A javaslatra a szenátusnak még jóvá kell hagynia; erre a szavazásra az olasz sajtó szerint erre napokon belül sor kerül. Mivel Berlusconi pártjának, a jobboldali Szabadság Népének (PdL) a politikai ellenfelei többségben vannak a szenátusban, valószínű, hogy a törvényhozás felsőháza rábólint a javaslatra. A szenátusi bizottságban Enrico Letta miniszterelnök Demokrata Pártja, a Mario Monti exkormányfő fémjelezte centrum és az ellenzéki Öt Csillag Mozgalom képviselői is a mandátumfosztásra szavaztak.

Silvio Berlusconi nem tudta meggyőzni pártja képviselőit
Italian center-right leader Silvio Berlusconi arrives at the Senate in Rome, October 2, 2013. Berlusconi said on Wednesday that he has yet to decide whether he will support Prime Minister Enrico Letta's government in a parliamentary confidence vote. REUTERS/Remo Casilli (ITALY - Tags: POLITICS)

A szenátori mandátumával együtt Berlusconi a mentelmi jogát is elveszíti, vagyis felelősségre vonható az ellene indított perekben. Ezek közül eddig egyben, az az úgynevezett Mediaset-perben született elmarasztaló ítélet, amelynek értelmében a volt kormányfőre egyéves közmunka vagy házi őrizet. Berlusconit ebben az ügyben eredetileg négy évre ítélték adócsalás miatt, életkorára való tekintettel azonban csak egy évet kell letöltenie belőle. A közmunka és a házi őrizet között ő választhat, de még ebben a hónapban döntenie kell.

A volt kormányfő mintegy tíz napja változtatott hivatalosan lakóhelyet, s Milánóból a politikai központjába, a római Grazioli-palotába jelentkezett át, ami a sajtótalálgatások szerint annak jele volt, hogy felkészül a házi őrizetre. Arra lehetett következtetni ügyvédeinek távolmaradásából is a pénteki bizottsági ülésen, hogy immár a volt kormányfő maga sem reménykedett a számára kedvező eredményben.  Ám az olasz sajtóban csak a Lovag becenéven ismert Berlusconi már korábban bejelentette, hogy a szerinte baloldali milánói bírák ítéletét megfellebbezi a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál, hiszen az egész per arra irányult, hogy a középjobb vezetőjét, mármint hogy Berlusconit kiiktassák az olasz politikai életből.

Pénteken a szenátusi választási bizottságának tanácskozása a Palazzo Madamában egy órás nyilvános üléssel kezdődött; ezen sem Berlusconi, sem ügyvédjei nem jelentek meg. A Lovag pártjának néhány fontos vezetőjével csütörtök este tartott még egy megbeszélést, amelyen „részrehajlónak” minősítették a bizottságot. Ugyanis a bizottsága tíz napja tartott első ülésén többségi szavazattal elutasította a Pdl előterjesztését. Eszerint Berlusconira nem lenne érvényesíthető az úgynevezett Severino-törvény, mert visszamenőleges hatállyal büntetné a volt kormányfőt.

A Paola Severino, a Monti-kormány igazságügyi minisztere nevéhez fűződő, 2012 decemberében elfogadott törvény írja elő, hogy nem tölthet be választott közfunkciót, illetve nem lehet a kormány tagja olyan személy, akit végleges bírósági ítélettel sújtottak. Tény, hogy Berlusconi Mediasetje adócsalási ügyének elkövetésekor ilyen törvény még nem volt. Az ellentábor viszont arra hivatkozik, hogy a legfelső bírósági fórum, a semmítőszék csak most augusztusban tette véglegessé a formailag négy éves, a gyakorlatban Berlusconi korára való tekintettel egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést  jelentő ítéletet.

Az olasz politikai életben két évtizede meghatározó szerepet játszó Berlusconi 48 óra alatt a másodszor vallott szégyent, és ezzel immár végleg kérdésessé vált, hogy miként tudhat a jövőben még érvényt szerezni törekvéseinek, még akkor is, ha egyelőre a Pdl elnöke. Mint emlékezetes, szerdán a kormánybuktatási kísérlete csúcspontján, az Enrico Letta miniszterelnök által kért bizalmi szavazáson a törvényhozásban kénytelen volt 180 fokos fordulatot tenni, mert kiderült, hogy a Pdl pártjának számos szenátora és képviselője is fellázadt. Így Berlusconi végül maga jelentette be, hogy pártja bizalmat szavaz a kormánynak „Olaszország érdekében”. Márpedig a kabinetbuktatás és ezzel az előrehozott választások kikényszerítése lett volna a bosszú azért, hogy most péntekre kitűzték a tárgyalást szenátusi mandátumának sorsáról. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.