Hajrá Magyarország, hajrá olaszok?

Ha a volt olasz kormányfő Magyarországon akar indulni, akkor először kell egy itteni lakcím. Ez még megoldható, de nálunk sem hidalható át, hogy hazájában eltiltották a közügyek intézésétől.

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, akit múlt héten zártak ki az olasz szenátusból, miután adócsalásért elítélte az olasz bíróság, a La Repubblica olasz napilap szerint azzal a gondolattal játszik, hogy ha már Olaszországban elítélték, és nem mérettetheti meg magát választáson, indul valahol máshol az EU-ban az európai parlamenti választásokon. Az olasz lap szerint Magyarország is felmerült, hiszen Orbán Viktor jó barát. 

Berlusconi azonban a hatályos uniós jog szerint nem indulhat másik tagállamban, ha egy uniós országban eltiltottak a közügyektől. Ezt a 1993-as 109-es irányelv szabályozza, melynek értelmében „a választáson jelöltként csak olyan személy indulhat, akit nem fosztottak meg választójogától sem a lakóhelye szerinti, sem a származási helye szerinti tagállamban.”

A választáson indulni kívánó személynek be kell mutatnia egy, a származás szerinti tagállamban kiállított igazolást, amely tanúsítja, hogy ott nem fosztották meg passzív választójogától, azaz választhatóságától. A milánói bíróság viszont októberben úgy döntött, hogy Berlusconi nem tölthet be közhivatalt a következő két évben.

Az irányelv azt is leszögezi, hogy a lakóhely szerinti ország saját döntése alapján elutasíthatja azon választópolgárok felvételét a választói névjegyzékbe, akiket kizártak a szavazásból származási országukban.

Az már csak a kisebbik akadály a 77 éves politikus számára, hogy az irányelv szerint a jelöltnek lakóhellyel kell rendelkeznie azon tagállamban, ahol élni kíván aktív vagy passzív választójogával.

Berlusconi a könnyeivel küzd (legalábbis úgy tesz), amikor hívei előtt elítéléséről beszél
Former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi closes his eyes in a gesture to supporters during a rally to protest his tax fraud conviction, outside his palace in central Rome August 4, 2013. Tensions in Italy's squabbling coalition heightened ahead of a rally by supporters of Silvio Berlusconi in Rome on Sunday in protest at a tax fraud conviction that threatens his future in politics and the fragile government. REUTERS/Alessandro Bianchi (ITALY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.