Berlusconi-show a milánói bíróságnál

Majd nyolc év elteltével ment el először hétfőn Silvio Berlusconi olasz kormányfő a milánói bíróságra. Egyelőre nem a nagy vihart kavart Ruby-ügyért.

Ezúttal még nem a nagy vihart kavart Ruby-ügyért, azaz prostituáltak lefizetéséért kellett megjelennie, hanem a fiával együtt irányított médiabirodalommal, a Mediaset tv-társasággal kapcsolatos, a kilencvenes évekbeli adócsalás és jogtalan haszonszerzés vádjának előzetes meghallgatásán.

Miután a múlt héten két idézésre sem jelent meg, az esetet a 74 éves Berlusconi nyilvános szereplésre használta ki. Gépkocsija mellől üdvözölte a bíróság előtt tüntető több tucatnyi hívét. Közölte, számít rájuk a következő alkalmakkal is, mert elszánta magát, hogy ezentúl megjelenik a tárgyalásokon. A Canal 5 tv-csatornának telefonon adott interjújában pedig kirohant a milánói ügyészek, miként a „kommunista” ellenzék ellen, akik „alaptalan és nevetséges” vádakkal üldözik. „Én vagyok a történelemben és a világegyetemben legtöbbször vádolt ember”. Mint mondta, ez már a 25-ik eljárás, amelyben vádlottként idézték meg, s az előző 24 felmentéssel végződött.

Támadta az alkotmánybíróságot is, amely „hihetetlen ítéletével a világon példa nélküli módon Olaszországban lehetővé tette az aktív miniszterelnök perbe fogását”. Minden más országban ilyen pereket felfüggesztenek a kormányfő mandátumának lejártáig - hangoztatta.

Berlusconi kormányfőként utoljára 2003-ban járt bíróságon, amikor őt végül felmentették, de védőügyvédét elmarasztalták egy bíró megvesztegetése miatt. A mostani ügyben a Mediaset-társaságot azzal vádolják, hogy 1994-1999 között amerikai filmek sugárzási jogainak megvásárlásakor az amerikai Frank Agrama cégének közbeiktatásával a valósnál jóval többet számláztak, s az így „talált” –állítólag 170 millió eurót - adóparadicsomokban fenntartott bankszámlákra utalták át, közben Itáliában a valósnál kevesebb adót fizettek be.

A hétfői előzetes meghallgatás másfél óráig tartott zárt ajtók mögött, a sajtó jelenlétének kizárásával. Berlusconinak nem tettek fel kérdéseket a bírák, akik április 4-re tűzték ki a következő tárgyalási napot. A kormányfő a Canal 5-ös csatornának annyit mondott: mindenki tudja, hogy 1994-től már csak a politikának szentelte magát, nem foglalkozott a Mediaset ügyeivel.  

Berlusconi ellen jelenleg két másik adócsalási és vesztegetési ügyben folyik büntetőeljárás. Április 6-ra pedig kitűzték a Ruby-ügy meghallgatását, amelyben a vád hatalommal való visszaélés (a lopáson ért marokkói hölgy esetében elérte, hogy kiengedjék a rendőrségről), illetve pénzért vásárolt szexuális szolgáltatás fiatalkorútól.
A törvényhozásban a Berlusconit támogató pártok közben azt kezdeményezték, hogy a Ruby-ügyben ne a milánói bíróság, hanem a miniszterek bírósága ítélkezhessen. Ha a javaslat szabad utat kap, akkor az illetékességi kompetenciában a legfelsőbb bíróságnak kell döntenie.

Berlusconi nyolc év elteltével először jelent meg a bíróság előtt
Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi (C) leaves the Justice Palace in Milan March 28, 2011. Berlusconi appeared in court for the first time in almost eight years on Monday, in a trial over alleged fraud during the acquisition of television broadcasting rights. The constitutional court lifted Berlusconi's immunity from trial earlier this year, exposing him to three corruption and fraud cases linked to his Mediaset broadcasting empire and a separate trial in which he is accused of having sex with an underage prostitute. REUTERS/Alessandro Garofalo (ITALY - Tags: POLITICS CRIME LAW IMAGES OF THE DAY MEDIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.