Berlusconi nem indulhat az EP-választásokon

Két évre eltiltotta a közügyektől Silvio Berlusconit az olasz semmítőszék.

Az olasz semmitőszék kedd esti döntése értelmében az egykori többszörös olasz kormányfő két évig nem szavazhat és nem is jelöltetheti magát sem az olasz, sem az európai választásokon. Az ítélet azonnali hatályú.

A jobbközép Hajrá Olaszország (Forza Italia) elnöke elesik a volt kormányfőként kapott juttatásoktól is, ugyanakkor pártelnöki székét megtarthatja, és vállalatai éléről sem kell távoznia.

A semmítőszék kedden kimondta az utolsó szót a 13 év óta tartó és a mostani ítélettel végleg lezárult Mediaset-perben. Ebben adócsalásért Berlusconit tavaly augusztusban jogerősen négy évi börtönbüntetésre ítélték. Kevesebb mint egy évet kell belőle letöltenie: az illetékes bíróság április 10-én dönt arról, hogy a 77 éves politikust végül házi őrizetre vagy közmunkára ítélik-e.

Silvio Berlusconi REUTERS/Yara Nardi

Az olasz jobbközepet 1994 óta vezető Berlusconit kiegészítő büntetésként tavaly októberben két évre eltiltották közhivatal viselésétől is. Berlusconi védelme ezt alkotmányellenesnek találta, és a semmítőszékhez fordult, amely most megerősítette a közügyektől való eltiltást.

Az ítélet azt is jelentheti még, hogy Berlusconit megfoszthatnák az 1977-ben vállalkozói érdemeiért kapott lovagi címtől. A Corriere della Sera olasz napilap szerdai értesülései szerint Berlusconi önként mondhatna le róla, hogy megkímélje magát az újabb megaláztatástól.

Giovanni Toti, a FI szóvivője kijelentette, senki sem akadályozhatja meg, hogy a májusi európai parlamenti választások kampányát Berlusconi vezesse. Annál is kevésbé, mert felmérések szerint a tavaly novemberben újraalapított párt Berlusconi nélkül csak húsz százalék alatti támogatásra számíthat. Azt még nem tudni, hogy az eddig a párttal azonosuló Silvio Berlusconi nélkül ki fogja a FI európai listáit vezetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.