Berlusconi kész támogatni Prodit

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő, a jobboldali Forza Italia párt elnöke jelezte, készen áll támogatni, hogy Romano Prodi, az Európai Bizottság volt elnöke legyen Giorgio Napolitano államfő utóda, és erről tájékoztatta Matteo Renzi jelenlegi kormányfőt - jelentette az olasz sajtó szombaton.

Berlusconi eddig ellenezte a legfőbb politikai riválisai közé sorolt 75 éves Prodi jelöltségét. Támogatásáért cserébe a hírek szerint azt reméli, hogy engedményeket tud kicsikarni Renzitől a választási reformról szóló vitájában. Az olasz törvényhozás január 7-én kezdi tárgyalni a jogszabályt, amely az egyik fő pontja a miniszterelnök programjának – írja az MTI-re hivatkozva a Híradó.

Az államfői tisztséget 2006 óta betöltő Napolitano várhatóan újévi beszédében jelenti be hivatalosan visszavonulását. Értesülések szerint január 13-ig marad hivatalban, akkor zárul le véglegesen az olasz EU-elnökség.

A 89 éves politikus már tavaly vissza akart vonulni, a pártok azonban nem tudtak megegyezni utódának személyéről, így a parlament 2013 áprilisában újraválasztotta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.