Berlusconi jó kisfiú lett

A 78 éves olasz exkormányfő jó magaviselete eredményeként büntetéscsökkentésben részesül, és a kiszabott ítélet határideje előtt befejezi a közmunkát. Utána vissza akar térni az aktív politikai életbe, és részt akar venni a következő olasz választásokon.
Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) jobbközép párt elnöke az általa birtokolt egyik kereskedelmi televízióadón maga közölte pénteken, hogy február 15-én befejezi a közmunkavégzést. Jó magaviselete miatt a bíróság a büntetéséből elengedett majdnem négy hónapot - tette hozzá.

A volt olasz kormányfőt adócsalásért 2013 augusztusában jogerősen egy év közmunkavégzésre ítélték. Silvio Berlusconi idén május 9-én kezdett el dolgozni a Milánótól nem messzi Cesano Bosconében levő Szent Család nevű idősek otthonában. A 78 éves politikus hetente egyszer négy órát dolgozik az otthonban, ahol a magatehetetlen, Alzheimer-kórban szenvedő idős betegek ápolásában segít. Május óta Silvio Berlusconi egyetlenegy alkalommal sem halasztotta el a közmunkavégzést. Azt az előírást is tiszteletben tartotta, hogy milánói lakhelyét kizárólag bírósági engedéllyel hagyhatja el. Az utóbbi hónapokban Silvio Berlusconi az ügyészeket és bírákat sem támadta meg - amit az ügyészség szintén feltételként szabott meg.

Berlusconi hangsúlyozta, hogy a közmunkavégzés letöltését követően vissza akar térni az aktív politikai életbe, és részt akar venni a következő olasz választásokon. Hangoztatta, hogy nem számolja fel az 1993-ban általa alapított FI-t, és nem adja át senki másnak az olasz jobbközépet vezető párt irányítását. Silvio Berlusconi emlékeztetett arra, hogy a bíróság két évre eltiltotta a köztisztségviseléstől is, de a politikus szerint ezt az ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága semmisnek fogja nyilvánítani.

A volt négyszeres olasz kormányfőt tavaly november 27-én megfosztották parlamenti mandátumától, és idén nem indulhatott a májusi európai parlamenti választásokon sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.