Berlusconi inkább Kohlt akarja Merkel helyett

A volt olasz kormányfő, tőle ugyancsak szokatlan módon, bocsánatot kért. A Welt am Sonntagnak adott interjújában Silvio Berlusconi elismerte, hogy „esetleg szerencsétlen módon fejezte ki magát", ezért bocsánatot kér azoktól, akik megsértve érezték magukat.

A volt miniszterelnök egy korábbi nyilatkozatára utalt, amelyben azt állította, hogy Németországban sokan még most sem ismerik el a lágerek létezését. A bocsánatkérést követően aztán gyorsan rátámadt a baloldali sajtóra, amely úgymond szövegösszefüggséből kiragadva támadta őt ezért a mondatáért.

Az interjúban Berlusconi válaszol a Welt am Sonntagnak Angela Merkel kancellárra vonatkozó kérdésére is, miután a Lovag néven ismert exkormányfő április végén azt mondta, az lenne a legjobb ha „visszakaphatnánk" a volt kancellárt, Helmut Kohlt.

Most ezt azzal bővítette ki, hogy míg Kohl egyesítette Németországot, Merkel az általa képviselt gazdaságpolitikával megosztja Európát.

Berlusconi foglalkozott az euró kérésével is, miszerint hiba lenne kilépni az euróövezetből. És ezt nem is javasolja, ám kimondja nyíltan, hogy az euró, ahogy most van, bukásra van ítélve.

Az Európai Központi Banknak kellene a jövőben garantálna az államadósságokat és ehhez pénzt nyomtatni – fejtegette Berlusconi, aki pártja, a Forza Itália színeiben folytat kampányt a május 25-i európai választásokra.

A La Repubblica felidézi, hogy a volt kormányfő, aki korábban Bepe Grillót Hitlerhez és Sztálinhoz hasonlította, most folytatja a támadást, mondván az Öt Csillag Mozgalom vezetője programjában nincs semmi pozitív, helyette a gazdasági helyzet miatt elégedetlen és kiábrándult emberek indulatait gerjeszti. Ezért – állítja Berlusconi –, hogy Grillótól félni kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.