Berlin üdvözli, hogy a magyar alaptörvényt vizsgálja Brüsszel

A német kormány üdvözli az Európai Bizottságnak (EB) az új magyar alkotmánnyal kapcsolatos vizsgálatát, és bevárja e vizsgálat eredményét - mondta Georg Streitner helyettes szóvivő szerdán Berlinben a kormány sajtótájékoztatóján.

Arra az újságírói kérdésre válaszolva, hogy aggódik-e a német kormány a demokráciáért az új magyar alkotmány hatályba lépése miatt, Streitner kifejtette: a német kormány szerint a kétharmados parlamenti többség gyakorlása során a magyar kormánynak mértéktartást és fokozott érzékenységet kell tanúsítania az alapjogok és az európai értékek iránt.

A Merkel és Sarkozy párosnak köszön a 2011 nyári EU-csúcsra érkező Orbán Viktor
Hungary's Prime Minister Viktor Orban (L) talks with France's President Nicolas Sarkozy (C) and Germany's Chancellor Angela Merkel (R) at the start of an European Union leaders summit in Brussels June 23, 2011. EU heads of states and government are expected to take decision at their gathering in Brussels which will strengthen the stability of the euro zone, German Chancellor Angela Merkel said on Thursday. Merkel reiterated, however, no formal decisions on Greece are expected at the fourth EU summit this year. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)

A helyettes kormányszóvivő hozzátette: a német kormány üdvözli, hogy az EB megvizsgálja az új magyar alkotmányt, hogy összeegyeztethető-e az európai normákkal, különös tekintettel az igazságügyi reformra és a jegybank jogállására. A német kormány bevárja a vizsgálat eredményét - fűzte hozzá. 

Kiemelte: az új alkotmánynak a mindennapi gyakorlatban segítenie kell az "árkok áthidalását", és biztosítania kell, hogy "a kisebbségeket semmiféle megkülönböztetés ne érje."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.