Berlin: két provokátorral kevesebb

Megkönnyebbüléssel vette tudomásul a német politika, hogy Thilo Sarrazin, az idegenellenes kijelentéseiről hírhedtté bankár szeptember 30-án önként lemond elnökségi posztjáról a Bundesbankban. A döntést váratlanul, könyvbemutatója közben jelentette be csütörtök este, és azzal magyarázta: a politika és a sajtó nyomását nehéz lett volna hosszú távon elviselni.

– Kár érte – kommentálták a teremben ülők, akiknek többsége (a reakciókból ítélve) rokonszenvezett Sarrazin téziseivel. Az ajtók előtt viszont éppen ellentüntetés zajlott. Sarrazin a könyv megjelenése óta egyébként testőrökkel jár, és több fellépését le kellett mondani biztonsági okokra hivatkozva. A szociáldemokrata Sarrazin a múlt héten megjelent, Németország felszámolja magát című könyvében azt állította, hogy a bevándorlók csupán terhet jelentenek a német társadalomnak, a muzulmánok butábbak, és jelentős részük nem is akar beilleszkedni. Bár a könyvet kevesen olvasták, Sarrazin tett arról, hogy kijelentései bejárják a médiát. Lelkesen nyilatkozott a legtöbb lapnak és tévéadónak. Így aztán maga sem csodálkozhatott azon, hogy olykor sommás mondataiból óriási botrány kerekedett: a szociáldemokrata párt már a múlt héten megindította Sarrazin kizárási eljárását, munkáltatója, a Bundesbank szintén kezdeményezte a felmentését.

Utóbbiról azonban a végső döntést Christian Wulff államfőnek kellett volna meghoznia, aki ezzel rendkívül kínos helyzetbe került: munkajogilag nem lehetett belekötni a bankár tevékenységébe. Végül Sarrazin oldotta meg a gordiuszi csomót azzal, hogy önként lemondott. Ám a szellemet már nem lehet visszakényszeríteni a palackba: ismét első számú kérdés lett Németországban a bevándorlás és a külföldiek integrációja. A pártok igyekeznek újabb és újabb javaslatokat előreterjeszteni, elismerve, hogy eddig főként a bevándorlókkal tárgyaltak, de mostantól a többségi társadalommal is párbeszédet  kell kezdeni.

A szocdemek legfeljebb annak örülhetnek, hogy nemcsak nekik, hanem a rivális kereszténydemokratáknak is kijutott a provokátorokból: a CDU-nál Erika Steinbach, a második világháború után elűzöttek és kitelepítettek szervezetének vezetője adott okot a felháborodásra. Steinbach asszony a héten arról értekezett, hogy a második világháború kitörésében a lengyeleknek is megvan a maguk felelőssége, hiszen 1939-ben „mobilizálták a hadseregüket”. Azt már nem tette hozzá, hogy erre jó okuk volt, mert  Hitler addigra már bekebelezte Csehországot, és magához csatolta Ausztriát, s napnál is világosabb volt, hogy a következő célpont Lengyelország lesz.

Steinbach kijelentéseire felháborodottan reagált a lengyel sajtó is, bár a berlini lengyel nagykövet sietett hozzátenni: a kétoldalú kapcsolatok olyan stabil alapokon nyugszanak, hogy egy-egy ilyen kijelentéssel nem lehet azokat veszélyeztetni. Az indulatok láttán Erika Steinbach (aki évek óta dacolt a rá nehezedő nyomással) szintén bejelentette távozását a CDU elnökségéből. – Évek óta igyekszem a CDU-n belül a konzervatív irányvonalat képviselni, de úgy érzem, egyedül maradtam – panaszolta.

Thilo Sarrazin és az ominózus könyv
German central bank executive Thilo Sarrazin attends the presentation of his book 'Deutschland schafft sich ab' (Germany does away with itself) in central Berlin, August 30, 2010. German government leaders condemned a central bank executive on Sunday for making anti-Semitic remarks before the publication of his book on Monday that takes a critical look at Turk and Arab immigrants. Chancellor Angela Merkel said the Bundesbank would have to examine whether board member Thilo Sarrazin could remain in his post after making "completely unacceptable comments that show contempt for groups within our society." REUTERS/Fabrizio Bensch (GERMANY - Tags: POLITICS IMAGE OF THE DAY TOP PICTURE)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.