Berlin korlátozná a bevándorlást

A német kormány a menekültügyi eljárás változtatására készül, hogy korlátozza a Nyugat-Balkán Európai Unión kívüli államaiból érkező menedékkérők számát.

A belügyminisztérium jogszabálytervezete alapján a biztonságos származási országok közé sorolják Albániát, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát, Montenegrót és Szerbiát.

Az intézkedés révén gyorsabban elbírálhatják az öt országból érkező állampolgárok menedékjog iránti kérelmét, aminek eredményeként gyorsabban véget lehet vetni a menedékjog iránti kérelmet a siker reménye nélkül benyújtó személyek németországi tartózkodásának. Ennek hatására csökkennek a szociális ellátórendszer terhei, és csökken az ösztönzés arra, hogy a térség lakói gazdasági okokból menedékjog iránti kérelmet nyújtsanak be Németországban - idézett a tervezetből a Ruhr Nachrichten című lap a pénteki számában.

A belügyminisztérium szóvivője megerősítette az értesülést, hozzátéve, hogy a törvény-előkészítő munkát még nem zárták le.

A térségből érkező menedékkérők - elsősorban szerb és macedóniai állampolgárok - száma azután ugrott meg, hogy az alkotmánybíróság 2012-ben a menedékkérők anyagi támogatásának emelésére kötelezte a kormányt, és így tovább nőtt a különbség a németországi szociális segély és a származási országban megszerezhető átlagjövedelem között.

A jelenlegi gyakorlattal régóta elégedetlen bajor konzervatív CSU üdvözölte a kezdeményezést. A védelemre szorulóknak menedéket kell adni, de "akinek nincs jogosultsága, attól az ösztönzést is meg vonni" - nyilatkozott Andreas Scheuer, a párt főtitkára.

Az ellenzéki Zöldek élesen bírálták a tervezetet, szerintük a belügyminisztérium nem vesz tudomást arról, hogy a nyugat-balkáni térségben rendszerszerű, súlyosan hátrányos megkülönböztetés éri a romákat és más kisebbségek tagjait.

Tavaly összesen 127.023 menedékkérelmet regisztráltak Németországban, ami 14 éve a legmagasabb szám, és 64 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. A származási ország szerinti rangsort Szerbia vezeti éves szinten 40 százalékos emelkedést jelentő 18.001 kérelemmel.

Az utóbbi években az első tízbe Szerbia mellett Macedónia és Bosznia-Hercegovina is rendre bekerül. A nyugat-balkáni térségből érkezőket együttvéve az elutasított kérelmek aránya meghaladja a 99 százalékot, vagyis a régióból érkezők közül szinte senki nem kap menedékjogot Németországban.

Az EU menekültügyi szabályai szerint biztonságos származási országnak minősíthető egy EU-n kívüli ország, amennyiben az állampolgárok életét, szabadságát és méltóságát nem fenyegeti veszély politikai meggyőződés, illetve faji, vallási, nemzetiségi vagy valamely társadalmi csoporthoz tartozás miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.