Bérgyilkosokat küldött riválisaira a kormányzó

La Guajira tartomány vezetőjét még szombaton vették őrizetbe a tízegynéhány évvel ezelőtti gyilkosságokért. Ellenált, mentőautó vitte el.

Szombaton Kolumbiában letartóztatták Juan Francisco „Kiko” Gomez Cherchert, La Guajira tartomány kormányzóját – jelentette be a bogotái ügyészség. Gomezt gyilkossággal és összeesküvéssel vádolják; a gyanú szerint a politikus az elmúlt tízegynéhány évben több riválisát is eltetette láb alól, és kapcsolatokat tartott fenn a Venezuela melletti kis tartomány egyik jobboldali paramilitáris szervezetével is, amely a baloldali gerillák ellen vette fel a harcot. Gomez csuklóján a La Guajira-i Barrancasban kattant a bilincs, amikor a városban éppen karnevál volt. Innen a kormányzó a rezidenciájára menekült, a biztonsági őröket pedig az érte jött ügyészségi ügynökökre küldte. Mentőautó vitte el a rezidenciáról, de hogy milyen sérülésekkel, arról a hatóságok nem közöltek információkat.

Ami a vádakat illeti, Jorge Perdomo helyettes főügyész bejelentése szerint Gomez még barrancasi polgármesterként utasított egy helyi önkormányzati képviselő, Luis Lopez Peralta meggyilkolására 1997-ben, három évvel később pedig megölette két másik politikai riválisát is. La Guajira kormányzójának tavalyelőtt választották meg,

Gomez vádolják azzal is, hogy kitűnő kapcsolatokat ápolt a Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) nevű jobboldali milícia vezérével, Rodrigo Tovar Pupóval és más gerillaszervezetekkel is. Ahogy az EFE spanyol hírügynökség írja, az AUC 25 éve alakult a baloldali gerillák elleni harcra, de mint a milíciák többsége egy idő után inkább halálosztagként kezdett működni, és  tömegével mészárolta a baloldali szimpatizánsokat, újságírókat és szakszervezeti tagokat. Pupót és az AUC 14 másik vezetőjét Bogotá 2008-ban kiadta az Egyesült Államoknak, ahol pénzmosás és kábítószer-kereskedelem miatt vádat emeltek ellenük.

A korábbi elnök, Alvaro Uribe alatt több jobb- és baloldali milícia, 2006-ig összesen mintegy 31 ezer gerilla tette le a fegyvert a békefolyamat jegyében. A harc feladásáért ők általában pénzt és néhány esetben a felelősségre vonás alóli immunitást kaptak, ami az ügyészséget nem akadályozta meg abban, hogy hajtóvadászatot indítson a velük kapcsolatban lévő politikusok ellen. Kolumbiában több száz ilyen vizsgálat indult már, és több tucatnyi ítélet született.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.