Berezovszkij felakasztotta magát

A brit hatóságok boncolás után tettek bejelentést az orosz oligarcha halálának a körülményeiről. Külső erőszakra utaló nyom nincs, az oligarcha egyik barátja korábban már elszólta magát

Borisz Berezovszkij felakasztotta magát – derül ki legalábbis abból a bejelentésből, amelyet hétfőn késő éjjel tettek a Thames Valley rendőrkapitányságon az orosz oligarcha, Borisz Berezovszkij halálának a körülményeiről. Eszerint a halál oka „konzisztens” azzal, amikor valakit felakasztanak.

Berezovszkij egyik közeli barátja, Nyikolaj Gluskov korábban már elejtett egy megjegyzést a nyilvánosság előtt arról, hogy az oligarcha holttesténél „ott volt egy sál”, a nyakán pedig fulladásos halálra utaló jelek voltak.

A hatóságok eddig semmilyen információt nem hoztak nyilvánosságra arról, hogy a szombaton megtalált Berezovszkij hogyan vesztette életét a berkshire-i házban, csak annyit árultak el, hogy kizárják az idegenkezűséget, és egy vizsgálat után kiderült, a házban nincs nyoma mérgező vegyi vagy radioaktív anyagnak sem.

A 67 évesen elhunyt oligarchát szombaton kora délután a testőre találta meg: miután Berezovszkij előző nap este óta nem adott életjelt magáról, a testőr elment érte, és keresni kezdte. A mentőket helyi idő szerint negyed négy (magyar idő szerint negyed öt) után három perccel riasztották a házhoz, amelyben a holttesten kívül csak a testőr tartózkodott. Vérnyomok nem voltak, Berezovszkij teljesen fel volt öltözve, amikor a fürdőszobában megtalálták – mesélik azok a családtagok és barátok, akik még szombaton jártak a házban.

A hatóságok nem fűztek kommentárt azokhoz az információkhoz, amelyek Berezovszkij könyezetéből szivárogtak ki; a hétfői bejelentés újra kizárta az idegenkezűséget, mondván, nincs jele annak, hogy az oligarcha bárkivel is az életéért küzdött volna. A holttestet ettől függetlenül további vizsgálatoknak vetik alá, a ház körül pedig marad a kordon, amíg a helyszínelők mindennel nem végeztek.

A jelek ellenére a családtagok és a barátok közül kevesen hiszik, hogy Berezovszkij öngyilkos lett volna. Szkeptikus Gluskov és az a Juli Dubov is, aki szombaton ötkor ért oda a házhoz, és tizenkét órán át ott is maradt. Dubov Berezovszkij holttestét ugyan nem láthatta, de a brit sajtónak annyit azért elmesélt, hogy a holttestet megtaláló testőrt ő vitte vissza Londonba. A testőr az úton Dubovnak állítólag elmondta, hogy délután három körül érkezett Berezovszkij házához, aggódva, hogy az oligarcha nem jelentkezik. Ezt az aggodalmat csak növelte, hogy az oligarcha a hallban hagyta a telefonját, rajta rengeteg nem fogadott hívással. A testőr ezután felment az emeletre, ahol zárva találta a fürdőszobaajtót. Mivel a kopogásra és a szólításokra nem jött válasz, a testőr végül betört a fürdőszobába, és ahogy Dubovnak állítólag elárulta, Berezovszkij a padlón feküdt: elég volt hozzáérni a kihűlt kezéhez, hogy az ember tudja, munkaadója halott. A testőr ezután visszacsukta a fürdőszobaajtót, lement, és hívta a mentőket és a rendőröket. „Képzett személy. Tudta, hogy egy bűntény helyszínén mit tehet és mit nem tehet az ember” – mondta ennek kapcsán Dubov a testőrről.

A berkshire-i ház egyébként Berezovszkij volt feleségéé, Galináé, akit a rendőrök most más családtagokkal és barátokkal többször is kihallgatnak, hogy összeálljon a kép az oligarcha utolsó napjairól. Élete utolsó időszakában Berezovszkij depresszióval küszködött: 2011-ben elvált, tavaly pedig elveszített egy pert a Chelsea-tulajdonos Roman Abramovics ellen. Környezete szerint mind a két esemény nagyon megviselte, így valószínűleg ennek volt a jele, hogy nemrég levélben fordult az először általa hatalomra juttatott, de később ennek ellenére ellene forduló Vlagyimir Putyin elnökhöz, hogy 2000-ben önként vállalt száműzetése után visszatérhessen Oroszországba.

Az ügyben megszólalt Galina egyik barátnője, Szasa Nerozina is. Ő arról beszélt, hogy a Brezovszkij-család most próbál minél inkább visszavonulni és gyászolni. „Főleg a gyerekeknek nehéz, akik az orosz televízióban minden nap csak azt látják, hogy valaki szerint megölték az apjukat, másvalaki pedig azt mondja, hogy Berezovszkij az egészet úgy rendezte meg, hogy Putyin művének tűnjön a dolog. Repkednek az összeesküvés-elméletek” – mesélte Nerozina, aki íróként egyébként egy kémthrillert jegyez, amelyben az orosz titkosszolgálat végez egy London melletti kúrián élő emigránssal. Könyve, a Lány ellenére Nerozina nem hiszi, hogy Berezovszkijjal az orosz titkosszolgálatok végeztek: ha utánanyúlnak, akkor tették volna amikor az oligarcha még a hatalma csúcsán volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.