Berényi Józsefet kihallgatták

Kedd reggel kihallgatták Berényi Józsefet, az MKP elnökét. Nem a saját állampolgárságáról kérdezték, hanem két rendezvényről, amelyeken állítólag többen magyar állampolgárságot kaptak.

Kedden reggel a Nyitra megyei Verebély (Vráble) rendőrőrsén hallgatták ki Berényi Józsefet. Lapunknak nyilatkozva a Magyar Közösség Pártjának elnöke elmondta, hogy várakozásával ellentétben ezúttal nem a magyar állampolgárságáról érdeklődtek, hanem két dél-szlovákiai rendezvényről. – Az olvashatatlan aláírással a rendőrségnek küldött feljelentés szerint a nemzeti összetartozás napján két zoboraljai településen ünnepséget rendeztek, amelyen mintegy harminc szlovákiai személy esküt tett, majd pedig megkapta a magyar állampolgárságot. A feljelentő arra hívta fel a nyomozók figyelmét, hogy ezen a rendezvényen két magyarországi politikus társaságában én is részt vettem, s azóta senki sem tájékoztatta az illetékes hatóságokat a történtekről, holott a hatályos jogszabály szerint aki más ország állampolgárságát kéri és megkapja, annak ezt a tényt azonnal jelentenie kell, mert elveszíti a szlovákot. Válaszomban elmondtam, hogy az ünnepségen senki sem osztogatott magyar állampolgárságot, a megemlékezés pedig minden szempontból törvényes volt – tájékoztatott a politikus.

Értesüléseink szerint a rendőrség beidézte a két, magyarok lakta falu polgármesterét, továbbá az ott szolgálatot teljesítő lelkészeket és más helyi polgárokat is.

Berényi József a továbbiakban leszögezte: ez a kihallgatás is igazolja, hogy a könnyített honosítást kérő felvidéki magyarok zaklatása tovább folytatódik. Ezért is lenne szükség a kassai székhelyű Alkotmánybíróság mielőbbi döntésére, majd pedig a jogszabály módosítására. A taláros testület ugyanis több mint két éve halogatja a döntést arról a jogorvoslati kérelemről, amelyet a Híd parlamenti képviselői több szlovák kollégájukkal együtt nyújtottak be a hatályos törvény megsemmisítése érdekében.

A szlovák állampolgársági törvényt három éve gyorsított eljárásban, egy nappal azután hagyták jóvá, hogy Budapesten az Országgyűlés elfogadta a könnyített honosításról rendelkező jogszabályt. A pozsonyi jogszabály szerint aki más ország állampolgárságát kéri, s megkapja, kevés kivételtől eltekintve elveszíti a szlovákot. Azóta 591 személyt érintett ez a törvény.

A legtöbben (260) cseh, továbbá német (109) és osztrák (74) állampolgárok lettek, s emiatt elveszítették a szlovákot. A felvidéki magyarok közül hivatalosan harminchatan jutottak ugyanerre a sorsra, holott mindannyian közölték, hogy alkotmányos jogaikhoz és az európai értékrendhez ragaszkodva, ezután kettős állampolgárokként kívánnak élni a szülőföldjükön. Közülük Dolník Erzsébet és Fehér István a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordult jogorvoslatért, ám a testület mindössze annyit állapított meg, hogy szlovák állampolgárságuk a hatályos szlovák törvénnyel összhangban szűnt meg. Ugyanakkor a jogi norma megvizsgálására, az alkotmánysértés megállapítására nem volt jogkörük.

Szlovákiai ellenzéki pártok tavaly törvénymódosító indítványt nyújtottak be, de a Robert Fico vezette Smer parlamenti többsége leszavazta a tervezetüket. Robert Kalinák pozsonyi belügyminiszter az elmúlt héten bejelentette, hogy elkészült a kormánypárt törvénymódosító tervezete, amelyet még brüsszeli szakértőkkel egyeztetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.