Berényi József hétfőn kéri a magyar állampolgárságot

A Magyar Koalíció Pártjának elnöke hétfőn felkeresi a pozsonyi magyar nagykövetséget, ahol kérni fogja a magyar állampolgárságot. Ezt a szándékát Berényi József közölte megkeresésünkre.

Egyetlen szlovákiai magyar párt elnökeként kutyakötelességem ezt a lépést megtenni, még akkor is, ha jelenleg kockázatosnak tűnik. Ugyanis a jelenlegi pozsonyi kabinet már decemberre igérte a Fico-féle jogszabály módosítását. A kormányprogramban is beigért változtatás azonban koalíciós pártok vitája miatt késik, ennek ellenére nem halogattam a döntést, holott még hatályos az a rendelkezés, amely szerint aki kéri más ország állampolgárságát, az automatikusan elveszíti a szlovákot – közölte a pártelnök.

Igy folytatta: - Fontosnak, egyúttal pedig jelképes értékűnek tartom ezt az új lehetőséget, amely kettős kötődésünket fejezi ki. Szlovákiában élünk, itt a szülőföldünk, tiszteletben tartjuk az ország törvényeit, itt is adózunk, ugyanakkor az egyetemes magyar nemzet részei vagyunk, ezt a tényt pedig a magyar állampolgársággal erősítjük meg – nyilatkozta lapunknak. Arra a kérdésünkre, vajon nem tart-e attól, hogy döntésével az MKP még inkább elszigetelődik Szlovákiában, s hosszabb távon sem lesz koalíciós potenciálja, Berényi igy válaszolt: - Eddig is hűvös volt a szlovák pártok viszonya irántunk. Mi elsősorban az Európai Néppárthoz tartozó politikai tömörülésekkel törekszünk korrekt kapcsolatokra. Azt a bizonyos koalíciós potenciált pedig majd csak a legközelebbi választások eredménye, vagyis az új pozsonyi parlamenti matematika dönti el. Egyébként pedig mindkét ország tagja az uniónak és a NATO-nak, ezért is indokolatlan Pozsony bizalmatlansága a másik tagország iránt – szögezte le az MKP elnöke, akinek nincs tudomása arról, hogy a párt vezetői és tagjai közül hányan követik a példáját.

Megkeresésünkre Bugár Béla nem kommentálta egykori kollégájának a döntését. Ismét megerősítette viszont azt az elhatározását, hogy ő nem fogja kérni a visszahonosítást. -  Én attól nagyobb magyar nem leszek, ha a kezemben lesz egy papír, amely szerint én magyar állampolgár is vagyok – szögezte le a Híd elnöke. Hozzátette, hogy az ő pártjuk kezdeményezésére látott hozzá a jelenlegi pozsonyi kormánykoalíció a Fico-féle jogszabály módosításához, amelyről valószínűleg februárban dönt a pozsonyi parlament. -Célunk az, hogy a politika ne félemlítse és ne is büntesse a polgárokat, akiknek legyen a magánügye, hogy kérik-e a kettős, szlovák-magyar állampolgárságot vagy nem.  Ugyanakkor egyetértek azzal, hogy bizonyos tisztségeket – amelyeknél az illetők államtitkokkal is találkoznak – csak szlovákiai állampolgárok tölthessenek be – fejtette ki álláspontját a Híd elnöke.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.