Berényi József az egyetlen magyar jelölt

Említésre méltó esemény nélkül zajlik Szlovákiában a megyei elnökválasztás második fordulója, amely este tízig tart.

Kivételt egyelőre csupán Pozsony megye néhány választókörzete jelent, ahol a számláló bizottság több tagja nem érkezett meg, ezért a tartalékokat kellett mozgósítani.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke
Berényi József

Öt régióban kerül sor a második körre, mert Zsolna (Zilina) Trencsén és Sároseperjes (Presov) megyében az egyik induló már az első megmérettetésen ötven százaléknál nagyobb számú voksot kapott, s ezzel megszerezte a tisztséget. Mindhárom helyen a kormánypárti Smer-SD jelöltje végzett az első helyen. Besztercebányán és Kassán is alighanem ilyen lesz a végső sorrend. A közvélemény és a médiumok figyelme elsősorban Pozsony megyére irányul, ahol Pavol Freso, a jobboldal - többek között a Hídnak és a Magyar Közösség Pártjának - jelöltje az első fordulót nagy fölénnyel nyerte meg Monika-Flasíková-Benová (Smer-SD) előtt.

Nagyszombat megyében Robert Fico kavarta fel az indulatokat, aki jelöltjüknek, Tibor Mikusnak a kampányzáróján kijelentette: "Ha az MKP és a Híd vezetői azt üzenik, hogy Nagyszombat megyében összefognak, hogy a szlovák megyeszékhelynek magyar elnöke legyen, akkor én erre azt válaszolom: mi, szlovákok, minél nagyobb számban menjünk el voksolni. Akkor ismét Tibor Mikus lesz az elnök" – jelentette ki a szlovák kormányfő.

Lapunknak nyilatkozva Berényi József – aki a Magyar Közösség Pártjának jelöltjeként Tibor Mikus kihívója – megdöbbenéssel állapította meg, hogy a pozsonyi miniszterelnök ismét előhúzta a magyarkártyát, és érvelésével legalább tíz esztendővel lépett vissza, Méghozzá Vladimír Meciar sötét korszakába, amikor kétségbe vonták a magyar nemzetiségű szakemberek politikai alkalmasságát magas rangú állami tisztségek betöltésére. "Azóta viszont az MKP két megbízatási idő alatt kormánypártként is bizonyított, amit Robert Fico most tudatosan elhallgatott. Nem tartom szerencsésnek, ha az a közéleti személyiség nyilatkozik így, aki legalábbis elvben minden szlovákiai miniszterelnöke" – hangsúlyozta a pártelnök.

A két héttel ezelőtti első fordulóban Tibor Mikusra a szavazók 40,04, Berényi Józsefre pedig 18.33 százaléka voksolt. Az utóbbi szoros küzdelemben előzte meg Nagy Józsefet, a Híd jelöltjét, aki 18,2 százalékot szerzett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.