Berényi és az MKP indulhat

Huszonhat párt, illetve mozgalom indul a jövő márciusra előrehozott szlovákiai voksolásokon.

Huszonhat szlovákiai párt, illetve mozgalom indulhat északi szomszédunknál a jövő március 10-ére kitűzöt, előrehozott parlamenti választásokon, mert az Országos Választási Bizottság (ÚVK) szerint mindannyian eleget tettek valamennyi törvényes kötelezettségüknek.

A testület elutasította a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) óvását, amely szerint Berényi József törvénytelenül szerepel a Magyar Koalíció Pártja jelöltlistájának élén, mert minden bizonnyal már magyar állampolgár, s ebben az esetben a hatályos jogszabály alapján elveszítette a szlovákot. A szlovákiai választási törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy csak szlovák állampolgár indulhat a parlamenti voksolásokon. Ezért felszólították a bizottságot, hogy ne jegyezzék be a szlovákiai magyar politikai tömörülést, mert akár utólag is kiderülhet, hogy az MKP elnöke a jelöltállítás idején már magyar állampolgár volt, s ezzel megsértette a szlovák törvényt. - Ebben az esetben az egész választás érvénytelen lenne, s a megismételt voksolás jelentősen megterhelné  a költségvetést - vélekedett Anton Danko, az SNS első alelnöke, de eredménytelenül.

Lívia Skultétyová, az ÚVK titkára azzal érvelt, hogy minden jelölt írásban köteles nyilatkozni, miszerint nincs semmi törvényes akadálya a jelölésének, s ezt az MKP elnöke is megtette.Megkeresésünkre Berényi József azt válaszolta, hogy ő továbbra is szlovák állampolgár.

Tegnap kisorsolták a pártok sorszámait: a Híd a 16-os, az MKP pedig a 24-es lett a választási listán. Ugyancsak sorsolással döntötték el, hogy az Országos Választási Bizottság elnöke Nyilfa Pál, az MKP, az alelnök pedig Tatiana Janecková, a Robert Fico vezette Smer képviselője lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.