Béreik csökkentése ellen tüntettek a portugál katonák

A portugál hadsereg nem akarja elfogadni, hogy az unió által elvárt megszorító intézkedések miatt csökkentsék fizetésüket és létszámukat, ezért tüntetést szerveztek a fővárosba.

Tüntetést szervezett a portugál hadsereg az ország fővárosában, Lisszabonban fizetésük és más járandóságaik váratlan és példa nélküli csökkentése miatt, írja a BBC.  A megmozduláson nem skandáltak szlogeneket, viszont a résztvevők viselték egyenruhájukat, ami a törvény szerint tilos az ilyen eseményeken. 

Portugál kiképző figyeli, ahogy egy négyes csoport gyakorolja egy ház biztosítását
Uganda

A fegyveres erők azok közt a társadalmi csoportok közt vannak, melyeket érintenek az unió által elvárt megszorító-csomag intézkedései. A megszorításokat Portugália modernkori történelmének legkíméletlenebb gazdasági intézkedéseinek tartják. A közszférában dolgozók ugyanúgy tüntettek ellenük szombaton, mint a katonák, a különbség csupán annyi volt, hogy a hadsereg megmozdulásán a legtöbben azt sérelmezték, hogy a kormány megtizedelné a fegyveres erők létszámát és visszavenne bérükből és juttatásaikból.

Antonio Lima Coelho, a szervezők egyik szerint a szolgálatot teljesítő nők és férfiak hajlandóak voltak áldozatokat hozni, de nem azon a rendkívül kockázatos, siettetett és átgondolatlan módon, ahogy a kormány most teszi. - A katonai hierarchia olyan, mint egy piramis. Ha elkezdjük blokkolni ezt a szépen felépített piramis formát, veszélybe sodorjuk a fegyelmet, az összetartást és a fegyveres erők fő feladatát - mondta Coelho.

A katonaságnak különleges helye van a portugál társadalmon belül. 1974-ben ugyanis katonatisztek egy csoportja vetett véget az országot évtizedeken át uraló diktatúrának, államcsínük pedig hozzásegítette az országot, hogy demokratikus állammá váljon. És bár a katonaság mostanra visszavonult a politikától, a portugál polgárok szívében még mindig különleges helyet foglalnak el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.