Beregszász elhatárolódott Gajdostól

Határozatban határolódott el Gajdos Istvántól, a volt ukrán kormánypárt parlamenti képviselőjétől, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökétől hétfőn megtartott rendkívüli ülésén a beregszászi városi tanács (közgyűlés), amely a kárpátaljai magyarságra nézve károsnak minősítette a politikus tevékenységét.

A tanácskozáson, amelytől a polgármesteri hivatalban tartózkodó tüntetők Babják Zoltán polgármester és a város többi vezetőjének lemondását várták, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselői csoportja határozattervezetet terjesztett elő, amelyben a képviselőtestület elhatárolódik Gajdos Istvánnak, az Ukrajnában korábban kormányzó Régiók Pártja (PR) parlamenti képviselőjének a tevékenységétől.

A határozatképes számban megjelent képviselők által megszavazott dokumentum szerint a beregszászi városi tanács változatlanul kiáll a demokratikus szabadságjogok és az európai normák maradéktalan érvényesítése mellett. „Egyben erkölcstelennek és Beregszász város, valamint a kárpátaljai magyarság számára károsnak ítéli, hogy Gajdos István volt hatalompárti képviselő megnyilvánulásait Beregszász város közössége és az egész kárpátaljai magyarság véleményeként értelmezzék” – áll a határozatban, amely szerint a kárpátaljai magyarok, Beregszász város polgárai, minden más honfitársukhoz hasonlóan, szabad és demokratikus, egyéni és kollektív jogaikat maradéktalanul biztosító országban szeretnének élni. A beregszászi városi tanács a jövőben is mindent meg fog tenni ennek érdekében – olvasható az okmányban.

A tanácskozás kezdetén az ülésteremben megjelentek a Jobboldali Szektor (Pravij Szektor) radikális csoport beregszászi és más kárpátaljai településekről érkezett tagjai, de miután látták, hogy a testület PR-frakciójának tagjai hiányoznak, távoztak a helyszínről. A csoport vezetője később egyedül visszatérve közölte a képviselőkkel a tömörülés álláspontját.

Még a rendkívüli ülés előtt benyújtotta lemondását Beregszász polgármesterének két volt kormánypárti helyettese, a polgármesteri hivatal jegyzője és a városi újság főszerkesztője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.