Beperelték a világ minden atomhatalmát

A volt kísérleti helyszínnek, a Marshall-szigeteknek nem tetszik, hogy a nukleáris leszerelés elmaradt.

A hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ) perelte be a világ kilenc atomhatalmát a Marshall-szigetek. Példa nélküli keresetében az Ausztrália és Hawaii között félúton fekvő mikronéziai köztársaság azzal vádolja az atomhatalmakat – az Egyesült Államokat, a szovjet arzenált öröklő Oroszországot, Kínát, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Indiát, Pakisztánt, Észak-Koreát és az atomhatalmi státuszát el nem ismerő Izraelt –, hogy az erről szóló szerződések ellenére nem teljesítették a nukleáris leszerelési kötelezettségüket.

Bár a világon lévő atomrobbanófejek száma meredeken csökkent a hidegháború vége óta, még mindig 17 ezer van belőlük, elég az élet teljes elpusztítására a Földön – jegyzi meg a kereset. A 17 ezer atomrobbanófej közül tizenhatezer amerikai vagy orosz kézben van.

A Marshall-szigetek szerint ami történik, az az igazságszolgáltatás kirívó megtagadása. Az 1968-as atomsorompó-egyezmény (NPT) öt aláírója – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia – a szerződésben vállalt kötelezettségei ellenére jelenleg éppen a nukleáris arzenálja modernizálásán dolgozik. Így azok az összesen 225 robbanófejjel rendelkező britek is, akik 2006 óta nyíltan az NPT előírásaival ellentétben húszmilliárd dollárból építenek új generációs tengeralattjárókat Trident típusú atomrakéták hordozásához.

1946 és 1958 között a Marshall-szigetek összesen 67 kísérleti atomrobbanás helyszíne volt. Csak az amerikaiak 23-szor robbantottak itt. Az egyik, a Bikini-atollra 1954-ben ledobott bombájuk 15 megatonnás volt – tízszer akkora erejű, mint amekkorát Hirosima kapott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.