Bepanaszolták a románokat a bukaresti meccs miatt

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökségéhez fordult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Mikó Imre Jogvédő Szolgálata a pénteki román-magyar világbajnoki selejtezőn történt magyarellenes megnyilvánulások miatt – közölte az RMDSZ sajtószolgálata.

Eszerint a levélben – amelyet Tamás Sándor, Kovászna megye közgyűlésének elnöke, Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Markó Attila parlamenti képviselő írt alá – a panaszosok rámutatnak: nem elszigetelt esetekről van szó, újabban megszokottá vált a focimeccseken szurkolók magyarellenes, idegengyűlölő magatartása.

A panasz írói azt várják a FIFA-tól, hogy határozottan lépjen fel azokkal szemben, akik magyarellenes hangulatot gerjesztenek. „Számunkra elfogadhatatlan az, hogy miközben nézzük a tévében a meccset, azt látjuk, hogy el akarnak bennünket kergetni az országból. Ha ilyesmi történik, az ellen minden egyes alkalommal határozottan fel kell lépnünk. Nem tolerálhatjuk, hogy a labdarúgó-mérkőzések vagy bármilyen más sportesemény az uszítás, intolerancia és gyűlölet színtere legyen" – szögezték le az RMDSZ politikusai.

Több román hírforrás már az RMDSZ-es bejelentés előtt felvetette a FIFA-vizsgálat lehetőséget. "Kifelé, kifelé a magyarokkal az országból!" – skandálták több ízben is a román szurkolók a pénteki mérkőzés ideje alatt, annak ellenére, hogy a hangosbemondó figyelmeztette őket, a nem oda illő skandálások miatt felfüggeszthetik a pályát, holott a válogatottnak a keddi, törökök elleni találkozón is szüksége lenne a közönség támogatására.

A magyarellenességéről ismert Bogdan Diaconu, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője az Adevarul blogrovatában ismét hozta a formáját.     „Európa tétlenül szemléli, amint a náci vétetésű magyar szélsőségesség lángra lobbantja a térséget (...) ahelyett, hogy határozottan és gyorsan fellépne ellene" – írta vasárnapi bejegyzésében a politikus. Az lap tájékoztató cikkében azt írta: a magyar szurkolók bukaresti randalírozása után „arcátlanság” a magyarok részéről a FIFA-hoz fordulni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.