Bepanaszolták a miniszterelnököt

Cigánybűnözésről beszélt Victor Ponta, a tiltakozók a Vona Gábor elleni ítéletre hivatkoznak.

Miközben élesen elítélik a nyugat-európaiak romákkal kapcsolatos hozzáállását, vezető román politikusok élen járnak az előítéletek terjesztésében. Egy roma szervezet bepanaszolta Victor Ponta miniszterelnököt a „cigánybűnözés” fogalom használatáért, a Vona Gábor elleni európai emberjogi bírósági ítéletre hivatkozva.

Roma nő a romániai Nagyszebennél (Sibiu)
Roma nő a romániai Nagyszebennél (Sibiu)
Radu Sigheti / Reuters


A „szélsőség rákfenéje” elleni összefogásra hívta fel az európai mérsékelt erőket Damian Draghici roma származású, szocialista EP-képviselő, miután a franciaországi Pierre fittesur-Seine-ban meglincseltek egy roma fiút. – A roma fiatalember elleni agresszió, vélt vagy valós indokokra támaszkodva, a francia szélsőségesek provokációira vezethető vissza. Ennek a gyereknek a péppé veréséért a morális felelősség Marine Le Pent és gyűlölettel teli diskurzusát terheli – mutatott rá a képviselő, aki korábban Ponta tanácsadója volt. Kinevezésében szerepet játszott rendkívüli ismertsége és népszerűsége: Draghici az egyetlen román származású Grammy-díjas művész.

A Romani CRISS szerint nem kell Franciaországig menni, hogy – Draghici szavaival – a „gyűlölet apológiájával” találkozzunk. A roma jogvédő szervezet „rasszista megnyilvánulásért” bepanaszolta a Diszkriminációellenes Tanácsnál a román miniszterelnököt, valamint egy ismert publicistát és egy volt ügyészt is.

– Victor Ponta a „roma bűnözők klánjairól”, cigánybűnözésről beszél. Ez a fogalom a fasiszta és idegengyűlölő körökre jellemző. Ilyen diskurzust a Magyar Gárdához hasonló szélsőjobboldali szervezetek használnak – írta panaszában a Romani CRISS. A szervezet szerint a miniszterelnök durván általánosít, és egy közösség tagjait összekapcsolja a bűnözői magatartással. Egyúttal rámutattak: a Vona Gábor kontra Magyarország perben az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a „cigánybűnözés” rasszista fogalom.

A szervezet értékelése szerint a román kormányfő kijelentéseinek külön súlyt ad, hogy Európa-szerte riasztó mértékben növekszik a romákkal szembeni intolerancia. – Teszi ezt miniszterelnökként, azaz nem egyszerűen törvényt sért, hanem üzenetet is küld a közvélemény felé, hogy a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetés tolerálható – érvelt a roma jogvédő szervezet.

Victor Ponta erős politikai felhangokkal terhelt botrány kapcsán tette a kifogásolt nyilatkozatot. Az ügyben előzetesbe helyezték Traian Basescu államfő öccsét, aki állítólag több százezer eurós kenőpénz fejében vállalta, hogy – a fivére befolyásával élve – enyhébb büntetést eszközöl ki egy gyilkossági kísérlettel vádolt, roma származású alvilági figura, Anghel Sandu számára. Az ügy érthető módon hatalmas nyilvánosságot kapott, ennek következtében jelentősen nőtt a romákkal szembeni intolerancia, és csökkent a pozitív diszkrimináció társadalmi elfogadottsága. Legalábbis ez derül ki az IRES közvélemény-kutató intézet múlt pénteken nyilvánosságra hozott felméréséből.

– A sajtóban intenzíven népszerűsített botrány következtében alaposan megváltozott a lakosság véleménye a romákkal szembeni diszkriminációról. A megkérdezettek 55 százaléka szerint a hátrányos megkülönböztetés Romániában „inkább ritka” jelenségnek számít. Tavalyhoz képest csaknem a felére csökkent azok aránya, akik szerint a romák hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve – állapítja meg a kutatás. A szociológusok szerint a drasztikus csökkenés egyértelműen a kisebbséggel szembeni intolerancia erősödésével hozható összefüggésbe.

Ha a Diszkriminációellenes Tanács elmarasztalja, a miniszterelnöknek akár százezer lejébe (hétmillió forint) kerülhet az „affér”, egy tavaly márciusban elfogadott kormányrendelet értelmében. Igaz, Victor Ponta meg is óvhatja a bírságot, Traian Basescu államfő többször is így járt el. Az elnök az egyik leggyakoribb „ügyfele” a diszkriminációellenes tanácsnak, eddig öt alkalommal emeltek panaszt ellene.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.