Beolvadástól féltik a felvidéki szlovákokat

Bugár Béla szerint nincs ok az ujjongásra, de azért félsiker született, Berényi József viszont úgy véli, a pozsonyi parlament még az EBESZ és a Velencei Bizottság ajánlatát sem vette figyelembe.

Különbözőképpen értékelik a szlovákiai politikusok a csütörtök este módosított államnyelvtörvényt, amelyet a jelenlévő kormánypárti képviselők kivétel nélkül megszavaztak, az ellenzékiek viszont távol maradtak a voksolástól.

A tervezetet előterjesztő Daniel Krajcer kulturális miniszter szerint fontos váltotás, hogy a felére, 2500 euróra csökkentették a kiszabgható pénzbírság felső határát, miként a büntetések körét is lényegesen szűkítették. – Magánszemélyeknek ezentúl már semmilyen körülmények között sem kell ilyesmitől  tartaniuk. Az állami és önkormányzati szerveket is csak akkor szankcionálják, ha a polgárok  biztonságát, egészségét vagy a vagyonát veszélyeztető információt nem közölnek két nyelven. Meggyőződésem, hogy ilyen esetekben minden jóérzésű ember egyetért a minél szélesebb körű tájékoztatás fontosságával-- nyilatkozta a tárcavezető. Lapunk megkeresésére Bugár Béla kifejtette: – Nem ujjongunk, mert  pártunk célja a nyelvtörvény,  vagy legalább a szankciók eltörlése volt. Ám tudomásul kellett vennünk, hogy a pozsonyi kormánykoalíciót négy párt alkotja. Nem téveszthettük szem elől azt sem, hogy vagy megszavazzuk a kompromisszumok révén született módosításokat vagy pedig marad a Robert Ficóék által keresztülhajszolt, sokkal szigorúbb jogszabály, amely félelmet keltett a szlovákiai magyarság körében – érvelt a Híd vezetője.

Érdeklődésünkre Berényi József másként vélekedett: – Az MKP elfogadhatatlannak tartja, hogy továbbra is pénzügyi bírságokkal fenyegetik a magyar polgármestereket, önkormányzati képviselőket  és állami alkalmazottakat, ha a nyilvánosságnak szánt információikat elmulasztják államnyelven is közreadni. Megdöbbenve tapasztaltuk azt is, hogy a szlovákiai kormánypártok még az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, valamint a Velencei Bizottság ajánlásait sem vette figyelembe, holott mindkét testület a pénzbeli szankciók teljes eltörlését szorgalmazta – hangsúlyozta a pártelnök.

A szlovák  ellenzéki képviselők indulatos felszólalásokban utasítottak el bármilyen módosítást. Marek Madaric volt kulturális miniszter, a Smer egyik alelnöke szerint az új jogszabály a déli országrészben élő szlovákok asszimilációját segíti elő. Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) frakcióvezetője pedig azt hangoztatta, hogy a nyelvtörvény enyhítésével megalázták a szlovák nyelvet, és diszkriminálják a magyarok lakta vidékeken élő szlovákokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.