1967-2017

A testület nem állandó tagjaként Jordánia az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) elé terjesztette a palesztin területek 1967 óta tartó izraeli megszállásának végét sürgető határozattervezetet, amely a korábban ismertté vált 2016. november helyett 2017 végét jelöli meg a kivonulás határidejeként.
Az arab országok támogatását bíró dokumentum üdvözli egy nemzetközi konferencia megrendezését a békéhez vezető tárgyalások megindításához. Rijád Manszur palesztin ENSZ-nagykövet hangsúlyozta, hogy nyitottak tárgyalni módosításokról, többek közt Washingtonnal, ha készek és akarják is. Az Egyesült Államok – a BT állandó tagja – a múltban gyakran vétózott meg Izrael érdekeit sértő intézkedéseket. Erre való tekintettel Franciaország Németországgal és Nagy-Britanniával összefogásban szintén megfogalmazott egy tervezetet, amely két évet javasolt egy átfogó békemegállapodás kidolgozására. Ennek hatására a palesztinok finomítottak javaslataikon.

A Jordánia által benyújtott dokumentumról nem biztos, hogy szavaznak, a palesztin külügyminiszter azonban ezzel kapcsolatban korábban azt mondta, ez annak jele is lehet, hogy a BT-ben kompromisszum körvonalazódik a szemben álló érdekek BT előtti nyílt összecsapásának elkerülésére.

Manszur szerdán a világszervezet New York-i központjában úgy fogalmazott, olyan végső szövegre van szükség, amely komoly eséllyel elvezet a békéhez.

A palesztinok szeptember vége óta dolgoznak egy Közel-Kelettel kapcsolatos határozattervezeten. Mahmúd Abbász palesztin elnök akkor jelentette be az ENSZ-ben, hogy fokozni fogják a független palesztin állam elismerésére tett erőfeszítéseiket.

Izrael a napokban közölte, hogy nem fogad el diktátumokat a kivonulással kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.