Benyújtotta lemondását a cseh kormány

Benyújtotta kormánya lemondását a cseh elnöki palotában csütörtökön Mirek Topolánek cseh miniszterelnök, aki Václav Klaus államfő , az ellenzéki szociáldemokraták és saját pártja titkos összeesküvését sejti bukása hátterében.

Mirek Topolánek a Hradzsinban írásban átadta kedden megbuktatott kabinetjének lemondását Václav Klausnak. A cseh elnök ezt elfogadta, s egyúttal megbízta a távozó kormányt az ideiglenes ügyvezetői feladatok ellátásával.

Mirek Topolanek és Václav Klaus érkezőben sajtótájékoztatójukra
Mirek Topolanek és Václav Klaus érkezőben sajtótájékoztatójukra

Rövid, feszült hangulatú sajtótájékoztatójukon az államfő az új kormányfőjelölt megbízásával és a leendő kabinet kinevezésével kapcsolatban leszögezte: – Gyors politikai megoldást sürgetek, mert nem lenne helyénvaló, ha a jelenlegi gazdasági helyzetben Csehország EU-elnöksége, tehát egészen június végéig ügyvezető kabinet képviselné hazánkat. Csak annak a politikusnak adok kormányalakítási megbízást, aki 101 képviselő aláírásával tudja igazolni, hogy többsége lehet a kétszáz fős alsóházban. Közülük viszont egy sem lehet más pártból dezertált személy – jelentette ki az államfő. Közölte azt is, hogy pénteken megkezdi a politikai tárgyalásokat. Elsőként Jirí Paroubeket, majd pedig a kereszténydemokrata-néppártiak (KDU-CSL) elnökét, Jirí Cuneket fogadja.

Prágai politikai elemzők gyorsértékelése szerint erre Topoláneknek jelenleg kevés esélye van. – A kommunisták bevonását nem tartom reálisnak. Nélkülük viszont többséget a jelenlegi helyzetben csupán a kormánypárti polgári demokraták (ODS) és a jelenleg ellenzéki szocdemek ( CSSD) nagykoalíciója szerezhetne – vélekedett Tomás Lebeda cseh politológus. Ezt a változatot azonban lapunk megkeresésére Jirí Paroubek, baloldali pártelnök kizárta. – Mi továbbra is szakértői kormány felállítását javasoljuk, amely júniusban váltaná az ügyvezető kabinetet és a késő ősszel vagy tavasszal esedékes előrehozott választásokig tevékenykedne – nyilatkozta. A szakértői kormány felállítását viszont a megbuktatott kormányfő ellenzi. Ő legkésőbb szeptemberben szeretne újabb képviselőházi voksolásokat.

Premysl Sobotka (ODS), a cseh szenátus elnöke az aktualne.cz cseh hírportálnak az elnök véleményét elemezve azt fejtegette, hogy Klaus és Paroubek között létezhet valamilyen titkos egyezség, amelyről több polgári demokrata képviselő is tudhat. Topolánek szerda este a cseh köztévében (CT) úgy vélekedett, hogy kormányának bukását leginkább a Hradzsinban, a cseh szocdemek székházában és a prágai főpolgármesteri hivatalban ünnepelték.

Pavol Bém – aki az ODS tavalyi tisztújító kongresszusán alulmaradt Mirek Topolánnek szemben a pártelnöki posztért megtartott titkos szavazáson – gyávának és infantilisnak nevezte a miniszterelnök kijelentését, aki igyekszik kibújni a felelősség alól, pedig a kormánypártiak közül azok szavaztak ellene, akiket ő akart kizárni a polgári demokraták közül – mutatott rá a prágai főpolgármester.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.